Social

Primăriile ar putea rămîne fără asistaţi social

Mihai Boicu
30 dec 2011 4520 vizualizări
Primarii spun că mulţi dintre beneficiarii de ajutoare sociale au datorii la bugetele locale şi vor pierde aceste drepturi băneşti u Guvernul a decis că cei care au restanţe la taxele şi impozitele locale nu vor mai primi ajutoare sociale u în 2012

Acordarea ajutoarelor sociale cu condiţia plăţii datoriilor la bugetul local ar putea lăsa unele primării fără persoane care să beneficieze de aceste ajutoare. De asemenea, Guvernul a decis ca şi indemnizaţia de creştere a copiilor să intre în această categorie. Potrivit ordonanţei de urgenţă aprobate, pentru cei cu datorii se suspendă plata ajutoarelor timp de cinci luni, în care îşi pot plăti restanţele, altfel îşi pierd definitiv drepturile. În Slobozia Bradului sînt aproape 250 de dosare de plată înregistrate la primărie, însă ar mai putea rămîne foarte puţine după aplicarea noilor prevederi legislative. „Nu cred că mai rămîne nici un dosar, pentru că populaţia este atît de săracă încît nu ai ce să îi iei. Am pus compartimentul de venituri să vadă ce datorii au cei care iau ajutor social, pentru a-i pune în temă. Nu cred că vor reuşi să-şi plătească datoriie nici 10%, pentru că trăiesc doar din ajutor social, nu au de unde să scoată bani, iar unii au şi zece copii”, a declarat primarul Valerică Zamfirescu. Acesta crede că situaţia ar fi putut fi mai bună dacă Guvernul lua această hotărîre în primăvară, atunci cînd oamenii mai găsesc de lucru în agricultură. În Slobozia Bradului trăieşte o comunitate importantă de romi, iar familiile acestora au foarte mulţi copii.


Noua OUG îi obligă pe oameni să plătească


 În schimb, primarul din Homocea spune că legea este binevenită, deoarece de cînd oamenii încasează banii prin intermediul Poştei uită să-şi mai achite dările la primărie. Pînă în anul 2010, funcţionarii le reţineau taxele şi impozitele atunci cînd le plăteau ajutoarele sociale. Şi în 2011 s-a reuşit recuperarea unei părţi din datorii prin această modalitate, atunci cînd s-au împărţit ajutoarele de căldură. „Din punctul meu de vedere, ca primar al unei localităţi cu peste 300 de dosare, această OUG este bună pentru că îi va pune pe oameni să plătească, avînd în vedere că uită să vină la primărie de cînd iau banii prin Poştă. Aceeaşi situaţie cu sărăcia este şi la noi, însă în anotimul călduros cînd mai cîştigă ceva bani oamenii nu mai plătesc la primărie. Dacă există această lege, atunci vor fi forţaţi să facă acest lucru”, a afirmat Neculai Ionescu. De la debutul crizei economice, guvernanţii au dus o politică de reducere a presiunii ajutoarelor sociale asupra bugetului. Numai în Vrancea erau peste 30.000 de beneficiari de diverse forme de ajutoare. Înăsprirea criteriilor de acordare a dus practic la înjumătăţirea numărului de dosare anul trecut, iar legarea de achitarea dărilor locale va duce la o reducere cel puţin la fel de importantă a ponderii asistaţilor social. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat zilele trecute că de anul viitor va permite autorităţilor locale să majoreze taxele locale cu pînă la 50%. În prezent, primăriile au posibilitatea de a mări taxele cu cel mult 20%. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
bd, acum 4486 zile, 18 ore, 49 minute, 45 secunde
Eu cred ca e o mica diferenta intre a fi cercetat si a fi condamnat asa ca mai documenteazate VASILE (asazis) NU MAI FI INVIDIOS PE DL. VICE.
vasile ion, acum 4494 zile, 23 ore, 51 minute, 26 secunde
ROMÂNIA - Ministerul Justiţiei Justiţia în folosul cetăţenilor * PREZENTARE * ORGANIZARE * LISTE ŞEDINŢE * DOSARE * JURISPRUDENŢA * INFORMAŢII STATISTICE * citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.