Social

Un copil a ajuns la spital după ce s-a jucat cu petarde

Aurelian Ivan
28 dec 2011 5967 vizualizări
La secţia de oftalmologie a Spitalului Judeţean a ajuns primul copil care a suferit din cauza exploziei petardelor u din fericire, puştiul a fost norocos şi a scăpat doar cu răni uşoare u medicii atrag atenţia că pocnitorile ne pot lăsa fără lumina ochilor în aceste zile u şi poliţiştii stau cu ochii pe vînzătorii de pocnitori şi petarde, pînă ieri fiind confiscate 6.000 de obiecte pirotehnice

Din cauza pocnitorilor poţi ajunge infirm, însă tinerii noştri par să sfideze acest avertisment. Este acelaşi lucru cu ceea ce scrie pe pachetul de ţigări: „tutunul dăunează grav sănătăţii". Toţi fumătorii ştiu asta, dar prea puţini renunţă. Se gîndesc că nu li se poate întîmpla chiar lor să fie afectaţi de cancerul pulmonar. Aşa şi cu petardele, mulţi tineri nu se pot abţine să nu cumpere dintre cele mai puternice, dar niciunul nu se gîndeşte că pot răni grav. Din nefericire se întîmplă, iar medicii avertizează asupra acestui lucru. Zeci de focşăneni şi-au făcut rezervele de "bombe" pentru Anul Nou care vor fi aruncate, cel mai probabil, la întîmplare în faţa blocului, în scară, pe maşini sau chiar în faţa trectorilor. De aici şi pînă la dramă este doar un pas. Primul pacient care a avut de suferit din cauza petardelor a ajuns la Spitalul Judeţean "Sfîntul Pantelimon" din Focşani. "A fost un copil norocos pentru că a scăpat doar cu leziuni minore în zona ochilor", ne-a spus Veronica Enache, medicul coordonator al Secţiei de Oftalmologie de la Spitalul Judeţean. Şi cum peste nici trei zile trecem în următorul an, oraşul se va transforma într-un cîmp de luptă. Petradele vor zbura în stînga şi dreapta şi tot oraşul va fi un vuiet de război. Mulţi dintre cei care manipulează petardele ar putea ajunge la spital cu probleme oftalmologice pentru că sînt mulţi care din teribilism vor să îşi arate "curajul" şi pocnesc petradele în mînă. "Petradele sînt foarte periculoase. Dacă ai noroc, hai să zicem, pot fi inofensive, dar se poate ajunge însă pînă la pierderea ochiului, leziuni pe glob deschis sau pe glob închis. Se poate ajunge pînă la dezlipire de retină, afecţiuni care pot fi tratate, dar prognosticul vindecării rămîne rezervat. Recuperarea este de lungă durată şi de multe ori incompletă.Cel mai bine ar fi să nu ţină aceste petarde în zona feţei, lîngă ochi. Eu, ca medic, îmi doresc să nu se întîmple nicio situaţie din cele pe care vi le-am spus", ne-a spus dr. Veronica Enache, de la Secţia de Oftalmologie a Spitalului.

Petarde vîndute "pe sub mînă"

Pînă după Anul Nou, la Bobotează, Poliţia are în derulare o acţiune tematică ce vizează descurajarea celor care vînd ilegal materiale pirotehnice, cum ar fi petarde, artificii sau pocnitori. În perioada 1 noiembrie 2011 – 9 ianuarie 2012, la nivel naţional se desfăşoară acţiunea „Foc de artificii” pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, după cum ne-au declarat cei de la IPJ Vrancea. Aşadar, poliţiştii vrînceni îi urmăresc pe cei care nu au autorizaţie să vîndă aceste pocnitori acum, de sărbători. Prin urmare, mulţi vînzători ilegali de petarde au fost prinşi şi s-au ales cu marfa confiscată. Sînt însă şi vînzători care scapă de raziile poliţiei. "Cu ocazia Sărbătorilor de iarnă poliţiştii au reuşit să confişte peste 6.000 de pocnitori. Aceste pocnitori vor fi păstrate pînă se soluţionează dosarul", ne-a declarat Bogdan Toader, purtătorul de cuvînt al Poliţiei. Dar ce se întîmplă cu aceste elemente pirotehnice după ce se soluţionează dosarul, treabă care ar putea dura şi jumătate de an. Poliţiştii spun că materialele potenţial periculoase sînt preluate de cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi sînt distruse. Este bine de ştiut că cei care sînt prinşi vînzînd pocnitori fără să aibă autorizaţie riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 7.500 de lei sau chiar dosare penale, însă nici cei care le deţin nu scapă nesancţionaţi. Singurele materiale pirotehnice admise pentru public sînt cele cu o masă maximă de amestec pirotehnic de 3 grame, cum ar fi steluţele, lumînările scînteietoare, jerbele cu scîntei, minifaclele, inelele de foc sau sateliţii. Acestea pot fi folosite însă doar între 27 şi 31 decembrie, după cum atrag atenţia oamenii legii. (Aurelian IVAN)

Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea un filmuleţ despre pericolul reprezentat de petarde.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.