Social

Bolnavii dializaţi, internaţi preventiv la Spitalul Judeţean

Raluca Manolache
28 dec 2011 3495 vizualizări
Aceasta se va întîmpla doar în zilele în care drumurile vor fi impracticabile din cauza nămeţilor

Bolnavii dependenţi de dializă se vor adăposti de nămeţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfîntul Pantelimon” Focşani, în ciuda faptului că tratamentul efectiv îl fac la un centru privat din municipiu. Cel mai mare spital din judeţ a încheiat un protocol de colaborare cu Centrul privat de Dializă deschis de Internaţional Healthcare Systems (IHS), astfel încît bolnavii să fie evacuaţi din timp şi internaţi în unitatea sanitară din Focşani în cazul unei atenţionări de ninsori. Pacienţii care locuiesc în zonele greu accesibile ale judeţului şi care ar putea rămîne blocaţi din cauza nămeţilor vor fi transportaţi preventiv la spital de firma cu care se află în contract Centrul de Dializă. Pacienţii vor fi aduşi la spital doar dacă sînt de acord. Cei care vor refuza vor trebui să dea o declaraţie pe proprie răspundere, ţinînd cont că pot deceda dacă nu îşi fac tratamentul la timp. Această măsură de protejare a pacienţilor care necesită dializă vine după ce în anii trecuţi ambulanţele au ajuns cu greu la bolnavii de dializă din cauza drumurilor impracticabile, în timpul ninsorilor. Au existat şi situaţii în care militarii au trebuit să intervină cu blindatele pentru aducerea dializaţilor în Focşani, aceştia mergînd în zone precum Caiata, Sihlea, în zona comunei Ciorăşti –Satu Nou, dar şi Mihălceni ori în comunele de munte. Contractul de colaborare între cele două unităţi a fost semnat pentru perioada decembrie 2011 – martie 2012. La nivelul judeţului sînt aproape 200 de bolnavi dependenţi de dializă, care au nevoie de filtrarea sîngelui de două sau chiar trei ori pe săptămînă pentru a rămîne în viaţă. Un bolnav de insuficienţă renală cronică trebuie să stea în jur de 18 ore pe săptămînă la aparatul de filtrat sîngele. Dializaţii sînt înscrişi în baza de date pentru transplant renal, dar rar se găseşte cîte un rinichi disponibil. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.