Social

O vulpe turbată a fost prinsă în Focşani

Ziarul de Vrancea
23 dec 2011 2887 vizualizări
Animalul intrase în cartierul Laminorul şi se pregătea să dea tîrcoale pe la coteţele de păsări ale gospodarilor u municipalitatea anunţă că a luat măsuri de combatere a rabiei şi îi roagă pe cetăţeni să nu lase liberi cîinii şi pisicile u deocamdată nu a fost instituită măsura carantinei

În Focşani a apărut din nou turbarea după ce o vulpe bolnavă a intrat în curtea unui localnic dintr-un canton mărginaş al oraşului. Primăria Focşani anunţă că sînt obligatorii mai multe măsuri privind prevenirea îmbolnăvirilor după ce miercuri, în zona cartierului Laminorul, strada Militari, a fost prinsă o vulpe blîndă, comportament atipic pentru un animal sălbatic. La analize s-a descoperit că animalul era turbat. Zona se află momentan sub supravegherea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea, care a luat măsurile necesare pentru prevenirea răspîndirii virusului. “Pe raza municipiului Focşani este obligatorie aplicarea următoarelor măsuri avînd ca scop combaterea rabiei (turbării): vaccinarea de completare la cîinii şi pisicile care la data ultimei vaccinări erau sub vîrsta minimă necesară, precum şi ai celor nou achiziţionaţi pentru care nu se face dovada vaccinării. Pentru toţi cîinii care însoţesc turmele de animale, precum şi pentru cei de vînătoare, se vor elibera carnete de evidenţă a vaccinării. Se interzice lăsarea liberă a cîinilor în afara curţilor. Cîinii pot fi scoşi din curţi cu botniţă sau legaţi şi conduşi numai după două săptămîni de la ultima vaccinare antirabică. Organele silvice şi de vînătoare, organele de poliţie şi medicul veterinar sînt obligate să organizeze acţiuni susţinute pentru distrugerea carnivorelor sălbatice şi în special a vulpilor care prezintă semne clinice de boală. Este strict interzisă vînătoarea cu cîini şi gonaci. Se interzice jupuirea animalelor sălbatice găsite moarte, precum şi a celor care înainte de a fi ucise prezentau unele modificări faţă de comportamentul normal”, transmit cei de la Primăria Focşani. Totodată, animalele care au produs zgîrieturi sau muşcături la om se ţin sub supraveghere sanitar veterinară timp de zece zile în condiţii de izolare şi securitate. Dacă ele prezintă semne de turbare, animalele vor fi ucise.

Nu este nevoie de intrarea în carantină

Reprezentanţii DSVSA au confirmat că animalul era bolnav de rabie. “Analizele de laborator au confirmat că vulpea era bolnavă de rabie. S-au luat măsurile prevăzute de lege în acest caz în colaborare cu Primăria Focşani şi Consiliul Local. Considerăm că nu vor fi probleme mai ales că vulpea cu pricina a fost identificată în zona de cîmp şi nu în apropierea gospodăriilor populaţiei”, a declarat Doru Calistru, directorul adjunct al DSVSA Vrancea. Acesta a mai precizat că nu au fost identificate alte animale, în special carnasiere (cîini şi pisici) care să fie eventual muşcate de vulpea turbată, aşa că nu este cazul de instituire a carantinei. În urmă cu circa doi ani, zeci de cîini vagabonzi au fost împuşcaţi în apropierea municipiului, după o alertă similară de rabie. Asociaţiile pentru protecţia animalelor au reacţionat atunci deosebit de dur, acuzînd autorităţile locale că au recurs la o măsură criminală şi că au profitat de starea de carantină pentru a ucide mai mulţi “comunitari”. Alte focare de rabie au fost depistate în Focşani pe parcursul anului 2008, cînd peste 20 de animale au fost sacrificate din acest motiv, mai ales cîini şi pisici. Potrivit veterinarilor, vulpile sînt principalul izvor de transmitere a rabiei, însă boala poate fi transmisă şi de cîini, şobolani, şoareci, iepuri sau lupi şi mai rar de cai sau de porci. Rabia este o boală infecţioasă acută, caracterizată prin tulburări grave ale sistemului nervos central, putînd duce în cele mai grave cazuri la paralizie şi deces. Foarte important, persoanele muşcate de animale trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul specialist, întrucît evoluţia bolii este deosebit de gravă, ducînd, rapid la paralizie, comă şi în final la deces, în chinuri groaznice. La om, perioada de incubaţie a virusului este de 1 - 2 luni şi boala debutează cu simptome ca amorţeli, furnicături sau dureri la nivelul rănii, dureri de cap. În Vrancea au fost două cazuri de deces prin turbare în ultimii ani. (I. CREŢU, G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.