Social

Pomi de Crăciun tăiaţi ilegal ascunşi printre cei recoltaţi cu acte

Raluca Manolache
18 dec 2011 2077 vizualizări
Printre cei 250 de pomi marcaţi poliţia a descoperit şi 151 de brazi tăiaţi în mod ilegal u alţi 250 de brăduţi au fost confiscaţi de la un cetăţean de la Balta Raţei u pomii confiscaţi vor fi valorificaţi de Direcţia Silvică

O nouă captură de brazi tăiaţi în mod ilegal. Poliţiştii şi silvicultorii au reuşit sîmbătă dimineaţa să prindă un bărbat care voia să ajungă la Bucureşti cu aproape 400 de pomi de Crăciun, o parte dintre aceştia fiind tăiaţi în mod ilegal. Acesta a fost oprit în trafic şi după verificarea documenelor, poliţiştii au constatat că printre brazii cu sigiliu crotaliu sînt şi pomi de Crăciun nemarcaţi. Toată marfa a fost adusă la sediul Direcţiei Silvice, unde s-a verificat fiecare pom. “Avînd în vedere planul comun de acţiune pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice întocmit între IPJ, ITRSV şi Direcţia Silvică Vrancea, am acţionat pe ruta Focşani – Vidra- Nereju pentru a depista şi verifica provenienţa materialelor lemnoase, respectiv a pomilor de Crăciun, care în această perioadă sînt căutaţi pe piaţă. În jurul orei 02.00 am oprit pentru control un autocamion care transporta pomi de Crăciun. Conducătorul auto ne-a prezentat avizul de însoţire a mărfii emis de Obştea Nereju pentru cantitatea de 250 pomi de Crăciun avînd ca destinaţie Bucureşti. Dintr-o vizualizare a mărfii s-a observat că nu toţi pomii prezentau sigiliu crotaliu fapt pentru care s-a luat măsura reţinerii acestora în vederea cercetărilor”, a spus agentul şef principal Nică Negrea, de la Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul IPJ Vrancea. S-a constatat astfel că printre cei 250 de pomi marcaţi se aflau şi 151 de brazi tăiaţi în mod ilegal. Brazii care nu aveau sigiliu au fost confiscaţi, iar şoferul autocamionului, care şi-a putut continua drumul cu pomii marcaţi, riscă o sancţiune cuprinsă între 2.000 şi 5.000 lei. Ion Ioniţă, inginer silvic la Direcţia Silvică, spune că pomii de Crăciun confiscaţi vor fi valorificaţi. “Din păcate, fondul forestier este foarte afectat pentru că în general se aleg şi se extrag, în cazul pomilor de Crăciun, arborii cei mai valoroşi, care au o corană frumoasă. Aceşti brazi cresc în locuri mai rare şi atunci, extrăgîndu-i şi pe aceia, practic rămîne păşune în urmă”, a precizat Ion Ioniţă. Poliţiştii şi silvicultorii au reuşit şi vineri să confişte alţi 250 brazi tăiaţi în mod ilegal. Este vorba despre un bărbat din satul Balta Raţei, comuna Vînători, care deţinea 237 de brazi nemarcaţi în valoare de 10.000 lei. Se pare că omul, care se ocupa cu vînzarea de legume în piaţă, se pregătea să-i scoată la vînzare în Focşani. Pomii au fost confiscaţi şi predaţi în custodia Ocolului Silvic Focşani pentru a fi valorificaţi pînă la Crăciun. Oamenii legii au început controalele pentru depistarea celor care transportă brazi nemarcaţi încă din noiembrie, iar pe rutele de la munte din Vrancea s-au descoperit nenumărate nereguli, mii de brazi fiind opriţi pentru că nu erau marcaţi. Ce rămîne în urma tăierilor este însă dezastru ecologic. (R. MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.