Social

Tinerii valoroşi ai Vrancei pentru care şcoala este a doua familie

Mihaela Beșleagă
16 dec 2011 7647 vizualizări
Campania “Fapte bune de Crăciun” îşi propune să sprijine copiii deştepţi şi talentaţi din şcoli, care s-au lovit şi de greutăţile vieţii u “Criteriile după care am mers în viaţă au fost: şcoală, familie, sănătate şi apoi distracţie”, spune o elevă de top de la Colegiul Economic, care va fi premiată în cadrul campaniei u pe 21 decembrie are loc „Spectacolul Brazilor de Crăciun”, în care 12 brazi sînt scoşi la licitaţie în scop nobil

Într-o mare de mediocritate şi vulgaritate care ne înconjoară zilnic mai există şi mici insule de speranţă, în tineri curaţi, deştepţi, modeşti şi cu dorinţa de a se realiza profesional şi de a-şi ajuta semenii, chiar dacă ei înşişi au nevoie mai mult decît alţii de sprijinul nostru. Este vorba de copiii foarte buni la învăţătură, unii de o inteligenţă sclipitoare, care văd în şcoală viitorul lor şi lasă distracţiile specifice vîrstei pe ultimul loc. Campania “Fapte bune de Crăciun”, iniţiată de Bogdan Gabor cu sprijinul Fundaţiilor “Mereu Aproape” şi “Dan Voiculescu”, alături de Promenada Mall, îşi propune să se aplece tocmai asupra copiilor deştepţi şi talentaţi din şcoli, care s-au lovit şi de greutăţile vieţii şi care de cele mai multe ori sînt uitaţi sau insuficient apreciaţi. Doi astfel de tineri am întîlnit la Colegiul Economic “Mihail Kogălniceanu” din Focşani.

“Am lucrat cu tinerii de la egal la egal”

Marius Condruz, în vîrstă de 18 ani, acum în clasa a XII-a, ne-a întîmpinat cu zîmbetul pe buze, politicos şi impecabil îmbrăcat, la costum cu cravată. Cu o privire şi o voce calde, ne-a povestit despre el, despre multitudinea de premii cîştigate la concursuri, funcţiile pe care le-a avut în structurile de conducere ale elevilor, dar mai ales despre pasiunile sale. Marius a fost anul trecut preşedintele Consiliului Elevilor pe Şcoală,  vicepreşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor, a făcut parte şi din Consiliul Local al Tinerilor. “Mi-a plăcut foarte mult că am putut lucra cu tinerii, de la egal la egal, să îi ajut să îşi rezolve problemele, să îşi depăşească limitele, să se autocunoască în relaţia cu profesorii şi cu elevii”, ne-a spus Marius. Deşi materia lui preferată este matematica şi pe viitor se vede lucrînd în domeniul economic, el are şi o pasiune artistică, teatrul. Dar cea mai mare pasiune este învăţatul. “Îmi place foarte mult teatrul. Am jucat timp de trei ani în stagiunile teatrale ale elevilor şi în timpul vacanţelor am jucat cu diferiţi regizori din Focşani piese de teatru. O altă pasiune este muzica, îmi place să cînt la chitară. Şi nu în ultimul rînd, îmi place foarte mult să învăţ, să citesc cărţi, psihologie şi teatrul absurdului. La şcoală îmi place foarte mult şi mă mîndresc că învăţ la Economic”, ne-a mărturisit Marius Condruz, care anul trecut, în clasa a XI-a, a terminat cu media 9.51. Îşi doreşte să continue studiile la Academia de Studii Economice din Bucureşti, la specializarea Comerţ şi Protecţia Consumatorilor. De altfel, Marius a obţinut premiul întîi în vară la Concursul Naţional “Alege! Este dreptul tău!”. Pentru a-şi cîştiga proprii săi bani, pentru haine sau cărţi, Marius a lucrat în vacanţe, încă de la vîrsta de 15 ani, în amenajări interioare, apoi ca ospătar.

“Consider că şcoala este cel mai important lucru în viaţă”

Andrada Son este şi ea mîndră că învaţă la Economic, liceu care, spune ea, îi oferă la absolvire o diplomă care îi poate permite, pe timpul facultăţii, să se întreţină singură. Are 18 ani, este în clasa a XII-a şi se caracterizează ca avînd aptitudini de lider. Şi noi am observat asta, din  hotărîrea afişată în modul în care spune lucrurilor pe nume. Se consideră o fire extrovertită, fiind de cele mai multe ori portavocea colegilor săi, şi face lucrurile cu pasiune, dar şi cu multă muncă. Andrada este un elev model, îi place să înveţe şi spune zîmbind că activităţile extraşcolare au fost tot pentru şcoală. “Îmi place să învăţ, asta am făcut de cînd mă ştiu. Consider că am o putere de convingere foarte mare. Şi în momentul în care sînt pusă în situaţia să lucrez într-un grup de cele mai multe ori colegii mă aleg pe mine să vorbesc eu pentru tot grupul. Nu prea am avut parte de activităţi extraşcolare distractive. Activităţile extraşcolare erau tot pentru şcoală,olimpiada la logică, la matematică, la romană, îmi place mult engleza. Consider că şcoala este cel mai important lucru în viaţă”, ne-a spus cu tărie Andrada Son. În clasa a IX-a a terminat a treia pe clasă, într-a X-a a fost prima, iar anul trecut a încheiat anul cu media 9,72. Andrada visează să îşi continue studiile după terminarea liceului în Danemarca. “Sincer, nu sînt un patriot. Vreau să rămîn acolo”, a spus fata, care are planuri bine stabilite pentru viitorul său. Pe lîngă rezultatele foarte bune la învăţătură, este şi capul familiei, avînd grijă de bunici, care sînt bolnavi, după decesul mamei în vara acestui an. De aceea se gîndeşte că dacă bunii ar păţi ceva, ea nu ar mai putea să plece la studii în străinătate, pentru că nu are cine să rămînă să îi îngrijească.  “Viaţa m-a supus la anumite încercări şi acum, după 15 ani de zile, m-am regăsit cu tatăl meu biologic, care are doi copii. Din cauza situaţiei  financiare de acasă, mi-am spus că atît pe bunicii mei cît şi pe fraţii mei îi pot ajuta mai mult dacă voi fi acolo şi nu în ţară. Întîi îi pun pe ceilalţi în faţă, apoi mă mai gîndesc şi la mine. Criteriile după care am mers în viaţă au fost: şcoală, familie, sănătate şi după aia distracţie. În primul rînd vreau să mă realizez personal”, ne-a spus Andrada. Şi ea se poate lăuda cu distincţii, obţinînd premiul II la Concursul naţional “Alege! Este dreptul tău!”, premiul II la olimpiada de logică, faza judeţeană, premiul II la Competiţia Business Plan al Firmelor de Exerciţiu, unde a fost managerul firmei – faza regională. Un moment foarte emoţionat, presărat cu lacrimi, a fost cel în care cei doi elevi au fost întrebaţi ce reprezintă profesoara Sonica Dărmănescu, mentorul lor, pentru ei. „Doamna Dărmănescu este un model de urmat pentru că înainte de a fi profesoară, directoare, este … ca o a doua mamă, pentru că am avut foarte multe de învăţat de la dînsa şi s-a zbătut foarte mult pentru noi”, a spus, cu ochii în lacrimi, Andrada. 

Brazii speciali, scoşi la licitaţie pe 21 decembrie


La Liceul de Artă „Gh. Tattarescu” se lucra joi de zor la pictarea bradului de Crăciun al „artiştilor”, care va fi licitat pe 21 decembrie. Trei dintre elevele liceului care sînt implicate în campania „Fapte bune de Crăciun” şi-au pus talentul la muncă, cu pensula şi culorile, pentru un pom de senzaţie.  Şi la Colegiul „Cuza” elevii au lucrat cu migală două săptămîni pentru confecţionarea ornamentelor pentru bradul liceului, care va fi şi el scos la vînzare în scop nobil. Le-am cunscut şi pe elevele Alexandra Sandu, Teodora Manolache şi Florentina Malacu, cu rezultate bune la învăţătură, dar şi implicate în acţiuni de voluntariat, care vor fi sprijinite prin intermediul campanie. Alexandra, de pildă, reuşeşte să aibă şi rezultate bune la învăţătură, iar după orele de curs lucrează în fiecare seară la un restaurant ca ajutor de bucătar, pentru a se întreţine. Teodora este olimpică la istorie, franceză, la concursul naţional de debate s-a clasat printre primii 10 vorbitori din ţară, dar s-a implicat şi în multe acţiuni de voluntariat. Florentina este şi ea voluntar „de meserie”, iar în timpul liber lucrează la un cabinet de psihologie pentru un venit suplimentar. Şi la Colegiul „Unirea” se lucrează cu suflet pentru ornarea  bradului de Crăciun, pentru a se strînge cît mai multe fonduri, una dintre elevele implicate în ornarea brăduţului fiind Ştefana Ioneanu, pasionată de voluntariat. Duminică, 18 decembrie, de la ora 12.00, la Promenada Mall va avea loc prezentarea celor 12 brazi speciali care vor fi scoşi la licitaţie în cadrul „Spectacolului Brazilor de Crăciun” pe 21 decembrie. Banii astfel strînşi vor merge către fundaţiile „Mereu Aproape” şi „Dan Voiculescu”, care îi vor ajuta pe copiii implicaţi în campania iniţiată de Bogdan Gabor de la Partidul Conservator. Pe 23 decembrie toţi copiii vor primi daruri de la Moş Crăciun, în cadrul unui spectacol special dedicat lor. (Mihaela BEŞLEAGĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Marius, acum 3605 zile, 1 ora, 46 minute, 18 secunde
http://livemarius.clan.su Puteti promova ca un artist acest baiat? va dau alte detalii dupa ce imi raspundeti
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.