Social

Spitalele refuzate de Consiliul Judeţean revin la Ministerul Sănătăţii

Raluca Manolache
13 dec 2011 2389 vizualizări
S-a luat această decizie după ce administraţia judeţeană nu a dorit să semneze protocoalele de predare-preluare cu Direcţia de Sănătate Publică din pricina datoriilor acumulate de unităţile sanitare din Focşani, Vidra şi Dumbrăveni

Spitalele refuzate de Consiliul Judeţean Vrancea au revenit oficial la Ministerul Sănătăţii după mai bine de un an de incertitudini administrative. În Monitorul Oficial de ieri a apărut în acest sens o hotărîre privind revenirea la ministerul de resort a managementului asistenţei medicale pentru unele unităţi sanitare din judeţul Vrancea, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfîntul Pantelimon” Focşani, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni şi Spitalul comunal Vidra. În această situaţie s-a ajuns deoarece în 2010, cînd fostul ministru Cseke Attila a început în forţă descentralizarea unităţilor sanitare, Consiliul Judeţean a refuzat să preia managementul unităţilor şi să încheie cu Direcţia de Sănătate Publică protocoalele de predare- preluare. Practic, Consiliul Judeţean Vrancea a rămas singura autoritate judeţeană din România care a refuzat să preia în administrare spitalele de la Ministerul Sănătăţii, în principal din pricina datoriilor acumulate de acestea, în valoare de zeci de miliarde de lei, dar şi pentru că finanţarea acestora era incertă. Evident că la mijloc a fost şi o motivaţie politică, generată de diferenţa de opinie între guvernanţii de la PDL şi UDMR şi opoziţia de faţadă făcută de social-democratul Marian Oprişan. Între timp şi clădirile, terenurile aferente celor două unităţi spitaliceşti din Dumbrăveni şi Vidra au fost transferate din domeniul public al judeţului Vrancea şi administrarea CJ în domeniul public al comunelor Dumbrăveni şi Vidra. Acest transfer s-a produs după ce autorităţile locale şi-au manifestat dorinţa de a prelua spitalele în administrare astfel încît acestea să funcţioneze în continuare cu personalitate juridică. „Acesta este un prim pas pentru a trece în subordinea autorităţii publice locale. Ministerul Sănătăţii va iniţia un proiect pentru trecerea spitalului în subordinea autorităţii locale”, ne-a precizat jr. Costel Negoescu, managerul Spitalului Dumbrăveni. Şi la Vidra, autorităţile şi reprezentanţii spitalului au făcut demersuri nenumărate pentru ca spitalul să ajungă în subordinea Consiliului Local, finanţarea acestuia urmînd să se completeze cu venituri obţinute de la obştile de pe valea Putnei, care deţin întinse suprafeţe de pădure. Conform hotărîrii publicate în Monitorul Oficial, odată cu acest transfer, unităţile sanitare menţionate pot primi sume de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, în condiţiile legii. Celelalte spitale din judeţ au avut trasee diferite după descentralizarea impusă de minister. Dacă la Panciu primăria a preluat managementul spitalului, la Odobeşti unitatea s-a desfiinţat în vreme de spitalul orăşenesc de la Mărăşeşti s-a transformat în azil de bătrîni, fiind inaugurat chiar la începutul acestei luni. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.