Social

Romanii, cei mai nemulţumiţi de sistemul de sănătate

Ziarul de Vrancea
6 dec 2011 1904 vizualizări
Românii sînt profund nemulţumiţi de sistemul de sănătate şi de modul în care acesta este administrat, România fiind ţara cu cel mai scăzut nivel de mulţumire, de doar şase la sută, rezultă dintr-un studiu realizat în 28 de ţări.

Studiul, desfăşurat la nivel global de către IRIS Network, indică o profundă insatisfacţie cu privire la sistemul de sănătate din ţară. "În România 58 la sută dintre cei care au răspuns la studiu cred că sursa problemelor din sistemul medical provine din managementul ineficient, în timp ce 42 la sută cred că fondurile insuficiente sînt principalul aspect de blamat", se arată în studiu. Niveluri apropiate de al României se observă şi în Egipt (şapte la sută), Columbia (opt la sută) şi Ucraina (nouă la sută). La nivel global, şapte din zece persoane consideră că au o stare de sănătate bună sau foarte bună. Ţările în care autoevaluarea stării de sănătate înregistrează cel mai bun nivel sînt SUA, Irlanda, Columbia, Germania, Pakistan şi Indonesia, în aceste ţări peste 80 la sută dintre participanţii la cercetare fiind mulţumiţi de propria stare de sănătate. "România se încadrează în media globală (alături de Grecia, Franţa, Slovenia şi Olanda), 72 la sută din populaţie apreciindu-şi pozitiv starea de sănătate", rezultă din studiu.
În România, 76 la sută dintre cei care au răspuns consideră că dieta aleasă este principalul factor care are efect asupra stării de sănătate, iar pe locul doi se situează nivelul de exerciţii fizice (65 la sută). Doar 44 la sută cred că starea lor de sănătate poate fi influenţată de cantitatea de alcool consumată şi doar 46 la sută apreciază că fumatul are un impact asupra sănătăţii lor.
Printre cei care au cea mai slabă percepţie despre sănătatea lor se numără locuitorii din Rusia, Ucraina, Turcia, Polonia, Ungaria şi Chile.

Vrem sănătate pe bani publici

Percepţia asupra calităţii serviciilor naţionale de sănătate este destul de slabă la nivel global. Din cele 28 de ţări investigate, în 22 se observă o satisfacţie scăzută faţă de sistemul de sănătate. Ţara în care oamenii sunt cei mai mulţumiţi de sistemul public de sănătate este Indonezia, 81 la sută dintre persoane apreciind pozitiv sistemul naţional de sănătate.
"În Grecia, România şi Polonia încrederea în sistemul de sănătate este scăzută în legătură cu toate aspectele investigate, atat legat de nivel de calitate a serviciilor, cît şi în ceeea ce priveşte abilitatea sistemului de a avea grijă de persoanele defavorizate din societate", se mai arată în studiu.
În România, o majoritate puternică (82 la sută) înclină spre susţinerea cheltuielilor legate de sănătate din fonduri publice.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ioana Andrei, acum 4518 zile, 8 ore, 5 minute, 48 secunde
Suntem PUTREZI de bolnavi si la propriu si la figurat... Dupa ce platesc o viata de om la sanatate, acum la 58 de ani , cand sunt la pensie se introduce sistemul de coplata. INTREB ; unde sunt banii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.