Social

Medicii trebuie să raporteze vaccinările on-line

Raluca Manolache
2 dec 2011 1545 vizualizări
Medicii de familie trebuie să înregistreze toate vaccinurile realizate din septembrie 2007 şi pînă în prezent u aceştia consideră că trecerea vaccinărilor în registrul unic le dă de lucru în plus u Direcţia de Sănătate Publică a amînat campania de vaccinare împotriva difteriei şi tetanosului

Medicii de familie din judeţ sînt obligaţi să înscrie în registrul electronic naţional toate vaccinurile pe care le fac în cabinetul lor. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea le-a furnizat în acest sens şi manualul de utilizare a registrului on-line. Aşa se face că medicii trebuie să introducă în acest sistem informatic toate imunizările pe care le-au făcut din septembrie 2007 şi pînă în prezent. Deşi ar fi trebuit ca baza de date să fie completă pînă la finele anului, dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP, spune că programul a intrat în vigoare mai tîrziu şi nu se pot introduce datele pînă la acest termen, însă toată lumea se străduieşte să recupereze. Medicii consideră că trecerea vaccinărilor în registrul unic le dă de lucru în plus. „Acest registru este util, dar atît timp cît furnizorii înregistrează toate serviciile pe care le furnizează, inclusiv vaccinările realizate, în Sistemul Informatic Unic Integrat, era mult mai uşor ca un informatician să preia informaţiile din acest sistem”, a fost de părere dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. Registrul este un sistem informatic unic la nivel naţional, operat on-line, în proprietarea şi administrarea Institutului Naţional de Sănătate Publică prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Acesta a fost implementat deoarece la nivel naţional nu există un registru naţional al imunizărilor, în care să fie înregistraţi individual toţi copiii. Şi cadrele din maternităţi trebuie să raporteze toate vaccinările realizate celor mici. După cum se ştie, vaccinurile protejează copilul de o serie de boli infecţioase potential grave, cum ar fi difteria, tetanosul, rujeola, poliomelita, tuberculoza sau tusea convulsivă. În Romania, vaccinarea copiilor este garantată gratuit de către stat, însă părinţii trebuie să ştie că ei sînt cei care administrează drepturile copiilor lor, de aceea trebuie să se ocupe de vaccinare încă din maternitate. De altfel, fiecare copil are propriul său carnet de vaccinări. Pe lîngă vaccinurile care fac parte din programul naţional de imunizare, orice părinte poate solicita, contra cost, o serie de alte vaccinuri, în funcţie de preferinţe şi starea de sănătate a copilului. Cei mai mulţi părinţi aleg să facă celor mici vaccinul antihepatic A, ROR, antigripal, antipneumococic şi antivaricelă. (Raluca MANOLACHE)

Campaniile de imunizare a elevilor, amînate din lipsa vaccinurilor

Campania de vaccinare a elevilor de clasa a IX-a împotriva difteriei şi tetanosului, care ar fi trebuit să debuteze luni, s-a amînat. Motivul pentru care se întîrzie administrarea acestui ser este chiar lipsa vaccinurilor. DSP Vrancea ar avea nevoie de aproape 3.500 doze din acest vaccin, dar Ministerul Sănătăţii nu a răspuns pozitiv, pentru moment, la solicitatea instituţiei. Aceasta este cea de-a doua campanie amînată. În luna noiembrie ar fi trebuit să se realizeze şi vaccinarea elevilor de clasa a III-a împotriva poliomelitei. Tot din lipsa celor 3.500 doze de vaccin s-a amînat şi această imunizare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.