Social

Vin banii pentru persoanele cu handicap şi însoţitori

Gabriel Sava
24 nov 2011 2657 vizualizări
Sumele au fost deja trimise primăriilor de către Direcţia de Finanţe u prefectul spune că responsabilitatea întîrzierilor o poartă primăriile

După rectificarea bugetară care a avut loc recent, respectiv prin OUG 96/2011, judeţul Vrancea a primit suma de 2,22 milioane de lei pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi alţi 5,18 milioane pentru salariile asistenţilor acestora. Reprezentanţii Prefecturii au precizat ieri că sumele au fost repartizate de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice către cele 73 de primării din judeţ, iar banii ajung pînă la finalul anului. „Sumele către cele 73 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ au fost repartizate de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vrancea în funcţie de solicitările din partea primarilor. Fiecare unitate administrativ-teritorială a primit în totalitate sumele cerute”, au declarat reprezentanţii Prefecturii. Prefectul Sorin Hornea s-a arătat interesat de problemele persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor acestora care, în urmă cu puţin timp au ieşit în stradă pentru că nu şi-au mai primit drepturile de mai multe luni. Acesta a precizat că obligaţia virării acestor sume revine primarilor şi nu Guvernului şi i-a acuzat pe aceştia că nu au reuşit să strîngă banii din taxele şi impozitele locale pentru a se achita de aceste obligaţii. „Guvernul României asigură plata acestor indemnizaţii persoanelor cu probleme grave din oraşele şi comunele unde autorităţile locale au rămas în urmă cu acordarea acestor drepturi”, a declarat Sorin Hornea. Prefectul „uită” însă că, pe fondul recesiunii economice grave, multe dintre primării nu au mai avut bani să plătească măcar salariile propriilor angajaţi iar de plata altor drepturi nici nu mai poate fi vorba. În judeţ îşi duc traiul peste 20.000 de vrînceni cu diverse forme de handicap şi 3.000 de asistenţi personali care îngrijesc persoanele cu handicap sever. Salariul unui asistent social este de circa 600 lei pe lună. Banii vin de la Guvern la Consiliul Judeţean, care îi alocă pe localităţi, în funcţie de numărul asistenţilor personali. Conform Prefecturii, din rectificare, la nivelul judeţului Vrancea sînt asigurare şi fondurile necesare pentru plata profesorilor pînă la sfîrşitul anului 2011. În ultimele săptămîni au apărut informaţii potrivit cărora mai multe categorii de bugetari ar putea să primească salariile cu întîrziere anul acesta, ţinînd cont că sîntem la final de an iar bugetele sînt pe terminate. Guvernul se reuneşte, vineri, în şedinţă, în vederea discutării bugetului de stat şi a proiectului de buget privind asigurările sociale pentru anul 2012, documentul final urmînd să ajungă în Parlament cel mai probabil, luni, 28 noiembrie. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.