Social

Campania de vaccinare anti-HPV continuă! DSP mai are 400 doze

Raluca Manolache
24 nov 2011 1415 vizualizări
Femeile care doresc să li se administreze vaccinul împotriva cancerului de col se pot adresa cabinetului de planificare de la Spitalul Judeţean u în acest an, în Vrancea au fost înregistrate 54 de noi cazuri de îmbolnăviri

Campania de vaccinare împotriva HPV, virus responsabil de apariţia cancerului de col uterin, continuă în judeţul Vrancea. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) mai are pe stoc aproape 400 doze din serul Cervarix repartizat de Ministerul Sănătăţii. De asemenea, unitatea va ridica la începutul săptămînii viitoare alte 150 doze de vaccin Silgard de la depozitul ministerului. Dozele au fost solicitate de instituţie deoarece vaccinarea include administrarea a trei doze de vaccin în decurs de 6 luni, iar acest preparat nu se mai afla în stocul DSP pentru finalizarea imunizărilor demarate deja cu acest produs. În acest moment, femeile care doresc să facă accest vaccin se pot adresa cabinetului de planificare din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfîntul Pantelimon” Focşani. Dr. Cătălin Groza, de la cabinetul de planificare familială, recomandă efectuarea acestui vaccin pentru că astfel se poate preveni apariţia cancerului de col uterin. „Vaccinul împotriva cancerului de col uterin este unul dintre cele mai studiate vaccinuri de pe piaţă. În 2008 inventatorul său a luat premiul Nobel pentru această descoperire. Vaccinul protejează împotriva principalelor tulpini de HPV, 16 şi 18, care sînt cele mai implicate în apariţia cancerului de col. La cabinetul de planificare familială folosim acest vaccin de doi ani. Au venit cîteva zeci de femei ce au dorit să se vaccineze. În cei doi ani nu au existat efecte adverse majore, cel mult puţină durere şi roşeaţă la locul înţepăturii”, a menţionat dr. Cătălin Groza. Campania de imunizare a fost iniţiată de Ministerul Sănătăţii deoarece numărul femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin a crescut simţitor în ultimii ani. Numai în 2010 la nivelul judeţului Vrancea au fost înregistrate 54 de noi cazuri de îmbolnăviri. În ultimii 20 de ani, ţara noastră a avut cea mai ridicată rată de mortalitate din Europa, din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decît media ţărilor din Uniunea Europeană, după se arată într-o statistică a ministerului de resort. De la începutul campaniei de vaccinare, în judeţ au fost utilizate 3.244 doze din acest ser. Medicii spun că chiar dacă incidenţa cazurilor de cancer este în creştere, starea generală a sănătăţii poate fi îmbunătăţită, iar anumite forme de cancer pot fi evitate dacă adoptăm un mod de viaţă mai sănătos. De asemenea, programele de depistare au un rol crucial, facilitînd depistarea şi tratamentul bolii în faze incipiente. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.