Social

Începe campania de vaccinare gratuită împotriva gripei

Raluca Manolache
6 nov 2011 969 vizualizări
Fiecare medic de familie a primit de la Direcţia de Sănătate Publică 40 doze de vaccin antigripal, pentru început u deocamdată nu a fost confirmat nici un caz de îmbolnăvire cu gripă, însă răcelile fac ravagii printre copii

Vrîncenii se pot vaccina gratuit împotriva gripei sezoniere. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea demarează în această săptămînă campania de imunizare antigripală după ce cele 6.435 doze de vaccin au fost aduse săptămîna trecută de la Institutul “Cantacuzino” din Bucureşti. Campania va demara în cadrul cabinetelor medicilor de familie care au intrat deja în posesia acestui ser cumpărat cu bani de la Ministerul Sănătăţii. Fiecare medic a primit pentru moment 40 doze de vaccin, urmînd ca numărul de doze să fie suplimentat după data de 15 noiembrie, după ce Ministerul Sănătăţii va finaliza licitaţia organizată la nivel naţional. DSP Vrancea a solicitat în acest sens 54.729 de doze. Anul trecut au fost folosite 14.800 de doze de vaccin pentru imunizarea antigripală a vrîncenilor. De vaccinarea gratuită vor beneficia persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, cu prioritate persoanele cu vîrsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrînii instituţionalizaţi, personalul medical. Medicii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor de sezon. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mîinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sînt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, persoanele vîrstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei unor complicaţii. Pe teritoriul Romaniei nu s-au înregistrat deocamdată cazuri de gripă confirmate în laborator, în vreme ce activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără tendinţă de creştere semnificativă, după cum anunţă Ministerul Sănătăţii. Doar în judeţele Harghita, Covasna, Ialomiţa, Buzău şi Sibiu incidenţa infecţiilor respiratorii a depăşit semnificativ incidenţa medie calculată, potrivit celor din minister. Totuşi, şi în Vrancea medicii se confruntă cu o serie de îmbolăviri în rîndul copiilor de vîrstă mică, secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Focşani fiind plină pînă la refuz cu pici răciţi sau chiar afectaţi de pneumonie şi care au nevoie de tratament injectabil, efectuat sub supravegherea medicului specialist. Pentru a-i proteja pe cei mici de alte boli, mulţi părinţi au preferat să le facă tratament la domiciliu copiilor. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.