Social

Ce fac pensionarii din Focşani ca să supravieţuiască iernii?

Aurelian Ivan
2 nov 2011 1680 vizualizări
Pensionarii săraci nu pot trece de această iarnă fără să nu facă datorii la CAR pentru a-şi cumpăra medicamente, lemne de foc sau să îşi achite facturile la întreţinere

Numărul celor care apelează la CAR-ul Pensionarilor din Focşani creşte de la an la an. În doar trei ani, de la 1.500 de bătrîni înscrişi s-a ajuns la 2.000 de abonaţi la această formă de ajutor reciproc. De aici îşi iau credite cu dobîndă fixă pentru a-şi plăti intervenţiile medicale, pentru a-şi cumpăra lemnele de foc ca să nu îngheţe în casă sau să îşi plătească facturile la ENET. Anul trecut, bătrînii din Vrancea au luat credite de peste 900.000 de lei . În acest an, în doar cîteva luni suma a urcat rapid la peste 1.200.000 de lei, adică peste 10 miliarde de lei vechi. “Noi le oferim credite în 10 rate fixe, cu dobîndă fixă de 10% şi contează pentru pensionarul care are o pensie mică. De exemplu, acordăm credite de pînă la 4.000 de lei. Avem oameni care contribui e de 20 sau chiar 40 de ani, lor le-am oferit anul trecut bani nerambursabili între 50 şi 300 de lei, în funcţie de contribuţia fiecăruia. De la an la an avem o cerere sporită  de noi înscrieri la CAR . Cu banii împrumutaţi de aici îşi cumpără lemne de foc, medicamente sau îşi achită facturile. Acum că se apropie şi sărbătorile de iarnă vă daţi seama că fiecare vrea să aibă ce pune pe masă”, ne-a declarat Sandu Ploscaru, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Focşani. Cei care contribuieîntre 3 luni şi 5 ani  la acest fond beneficiază şi de ajutoare pentru înmomîntare, ajutorul de deces fiind în valoare de 500 de lei. În fiecare zi vin bătrîni să împrumute bani pentru nevoi personale. Domnica Muşat din Focşani a venit să se împrumute pentru că nu mai face faţă datoriilor. “Eu am o pensie de puţin peste 700 de lei, iau un împrumut de 1.200 ca să îmi achit datoriile la utilităţi, că nu îmi ajunge pensia, 150 de lei îi dau lunar pe medicamente, fiul meu este şomer, trebuie să îl ajut şi pe el”, s-a plîns bătrîna. Din păcate, în situaţia ei sînt mii de bătrîni în întreg judeţul. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.