Social

Alcoolicii din Vrancea, trataţi de patima băuturii la Spitalele Focşani şi Dumbrăveni

Raluca Manolache
31 oct 2011 4129 vizualizări
“Harta naţională a serviciilor de sănătate” poate fi accesată pe adresa www.alcohelp.ro/harta/ u de la an la an, tot mai mulţi vrînceni îşi îneacă necazul în băutură şi ajung în cele din urmă la spital cu probleme de sănătate

Sute de femei şi bărbaţi din Vrancea au ajuns să se interneze în spital pentru a lupta cu patima băuturii. Spitalele specializate pentru tratamentul alcoolismului la noi în judeţ sînt unităţile din Focşani şi Dumbrăveni. În acest sens, Organizaţia Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) a lansat „Harta naţională a serviciilor de sănătate”, un instrument ce vine în ajutorul persoanelor care văd în licoarea lui Bachus un refugiu şi ajung alcoolici. Harta poate fi accesată la adresa www.alcohelp.ro/harta/ şi aici se găsesc toate serviciile publice sau private din domeniul tratamentului abuzului şi dependenţei de alcool disponibile în fiecare judeţ. “Informaţiile prezente în cadrul acestei hărţi au fost colectate, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, de la Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene. ALIAT va actualiza permanent această hartă şi în baza solicitărilor diverşilor ofertanţi de servicii în domeniu, dar numai după o verificare prealabilă. Pentru a fi inclus în această hartă vă rugăm să transmiteţi un email la adresa office@aliatong.ro. ALIAT nu poate fi făcută responsabilă de calitatea serviciilor oferite în cadrul acestor instituţii/organizaţii/centre/cabinete”, se prezintă pe site-ul www.alcohelp.ro.

Alcoolismul afectează în special bărbaţii, dar şi femei

În Vrancea, pe harta ALIAT figurează două unităţi spitaliceşti la care alcoolicii pot apela pentru tratament de urgenţă şi consiliere. Este vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” Focşani şi Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni. “35-40% dintre pacienţi sînt persoane care au făcut abuz de alcool la viaţa lor. Pacienţii beneficiază de tratament şi de consiliere din partea specialiştilor unităţii”, ne-a precizat jr. Costel Negoescu, managerul Spitalului din Dumbrăveni. De la an la an tot mai mulţi vrînceni îşi îneacă necazul în băutură şi ajung în cele din urmă la spital. Fie că şi-au pierdut locul de muncă, fie că sînt nervoşi, stresaţi sau doar vor să se bucure de viaţă, după cum consideră ei, aceştia ajung alcoolici, fără să îşi dea seama. „În 2010 din cauza tulburările mentale şi de comportament pe fondul consumului excesiv de alcool, la secţia de psihiatrie au ajuns 309 persoane. Alcoolismul este întîlnit atît la femei cît şi la bărbaţi. În secţia de psihiatrie nu se face cură de dezalcolizare, aceasta se face în centre şi clinici specializate”, a menţionat Alina Pelin, purtătorul de cuvînt al Spitalului din Focşani. ALIAT este o organizaţie non-guvernamentală care activează în domeniul adicţiilor din Romania. Conform statutului, ALIAT este o asociaţie apolitică şi non-profit, cu statut de persoană juridică de sine stătătoare. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.