Social

Îngrămădeală la Adăpostul oamenilor străzii: se doarme pe podea

Aurelian Ivan
26 oct 2011 1224 vizualizări
Din cauza frigului, cei care dorm pe străzi au luat cu asalt Adăpostul de Noapte “Sfîntul Nicolae” din Focşani

A început perioada critică pentru cei care îşi trăiesc viaţa dormind sub cerul liber. De cînd a început sezonul rece, Adăpostul de Noapte “Sfîntul Nicolae” din Focşani, administrat de filiala de Cruce Roşie, a fost luat cu asalt de oamenii străzii. Deja se doarme pe saltele puse pe podea din cauză că nu mai sînt locuri. Cele 20 de paturi disponibile au fost ocupate de oamenii fără casă. Şi este abia începutul, după cîte spun reprezentanţii Adăpostului de Noapte. “În următoarele săptămîni ne aşteptăm la mai mulţi oameni ai străzii, în special cei care vin din alte judeţe şi oraşe. O să facem însă ce am făcut în alţi ani, vom pune saltele pe holuri şi îi vom adăposti, chiar dacă nu mai sînt locuri. Nu putem să îi lăsăm să stea în frig“, ne-a spus Elena Băţaru, administratorul Adăpostului de Noapte “Sfîntul Nicolae”din Focşani.  Din păcate, azilul  Crucii Roşii nu le oferă decît cazarea pe timpul nopţii, începînd cu ora 17.00. De la ora 7.00 dimineaţa, oameni fără adăpost se întorc în stradă, unii la cerşit, alţii la munca cu ziua, pentru a-şi cîştiga existenţa. În momentul în care temperatura va scădea sub 0 grade există riscul ca mulţi dintre aceşti oameni ai străzii să fie găsiţi morţi sau să ajungă degeraţi la spital. Crucea Roşie le oferă o masă caldă zilnic dar şi hrană rece prin proiectul “Masa pe Roţi”. Doi psihologi şi un medic au grijă de cei fără adăpost. “După un an de locuit pe stradă se degradează foarte repede un om. Apar dificultăţi de concentrare, memorare sau înţelegere. Problema multora este alcoolul. Beau pentru că ei cred că vor uita că au pierdut tot ce aveau, casă, familie, bunuri. Cel mai bătrîn om al străzii care vine la adăpost  are aproape 60 de ani. Un fost caporal care se ocupa de muniţie în tinereţe, în urma unei explozii s-a ales cu probleme neurologice. Am avut mai mulţi oameni ai străzii, unii au mai decedat între timp”, ne-a spus doctorul psiholog George Brătăşanu. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.