Social

COLOANA: Şi sucul, nu doar alcoolul, instigă la violenţă

Ziarul de Vrancea
25 oct 2011 800 vizualizări
Consumul mare de băuturi carbogazoase răcoritoare în rîndul adolescenţilor ar putea avea legătură cu un comportament mai agresiv, potrivit unui studiu publicat de "Injury Prevention".

Adolescenţii care beau mai mult de cinci cutii de băuturi carbogazoase răcoritoare sînt în mod semnificativ mai înclinaţi spre atitudini violente, între care portul de armă şi comiterea de agresiuni. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.878 de adolescenţi cu vîrste între 14 şi 18 ani de la 22 de şcoli publice din Boston, Massachusetts.

Tinerii au fost grupaţi în două categorii: consum redus, pînă la patru cutii pe săptămînă, şi consum mare, peste cinci cutii pe săptămînă.O treime dintre subiecţi s-au situat în categoria de consum mare. Au fost întrebaţi în legătură cu recente comportamente sau atitudini violente faţă de colegi sau rude şi dacă purtau cuţit sau pistol. Aceste atitudini au fost evaluate împreună cu alţi factori care ar putea influenţa rezultatele, precum sexul, consumul de alcool, de tutun sau orele de somn. Circa 23 % dintre cei care beau o cutie de astfel de răcoritoare sau nici una au răspuns că purtau arme în mod obişnuit, iar proporţia a urcat la 43 % în rîndul celor care beau peste 14 cutii pe săptămînă.  Drept concluzie, cercetătorii au afirmat că adolescenţii care sînt mari consumatori de astfel de băuturi au între 9 % şi 15 % mai multe posibilităţi de a manifesta comportamente violente. "Ar putea exista o relaţie directă cauză-efect, poate din cauza conţinutului de zahăr sau cafeină din aceste băuturi, sau pot exista alţi factori, încă neanalizaţi, care să provoace un mare consum de răcoritoare carbogazoase şi agresiune", semnalează studiul menţionat.

Fumatul provoacă demenţă

Fumătorii de vîrstă mijlocie care consumă mai mult de două pachete de ţigări pe zi întîmpină un risc dublu de a se îmbolnăvi de demenţă într-o perioadă de 20 pînă la 30 de ani, conform unui nou studiu realizat de medici finlandezi. Acest studiu a fost realizat pe un grup de 22.000 de persoane care au participat la o anchetă medicală între anii 1978 şi 1985. Dosarele acestei anchete medicale au fost reexaminate în 2008 pentru a observa care este proporţia subiecţilor ce au dezvoltat forme de demenţă şi pentru a stabili dacă există o legătură între tabagism şi demenţă. Rezultatele sînt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei "Archives of Internal Medicine". Aproximativ 25% dintre subiecţi au primit un diagnostic de demenţă, iar comparativ cu nefumătorii, persoanele care fumau în mod obişnuit mai mult de 2 pachete de ţigări pe zi întîmpină un risc de două ori mai mare de a plăti un tribut neurologic acestui viciu. "Pe scurt, se pare că tabagismul cronic intensiv la vîrsta mijlocie poate duce la demenţă într-un interval de timp de 20 de ani", subliniază Dr. Philippe Tellier, citat de Agerpres






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.