Social

Unde dai şi unde crapă: Dezastrul de la Bac a crescut numărul şomerilor

Sorin Tudose
19 oct 2011 838 vizualizări
Guvernanţii şi-au propus să limiteze, dacă nu chiar să stopeze, frauda la Bac prin instalarea camerelor de supravegheat în toate sălile unde s-au dat examene.

“Ministerul continuă politica de toleranţă zero anti-fraudă la examenul de Bacalaureat”, spunea în vară ministrul Daniel Funeriu. Prin această măsură s-a urmărit stoparea valului de “clienţi” pentru facultăţi, instituţii de învăţămînt care la rîndul lor, de cele mai multe ori, nu au făcut altceva decît să elibereze diploma după cîţiva ani de studiu. Contracost desigur. În primul rînd măsura a redat exact degradarea în care se află învăţămîntul romanesc, avînd în vedere că mai bine de jumătate dintre absolvenţii de liceu din toată ţara nu au luat Bac-ul, lucru de neconceput pînă anul acesta. Pe de altă parte, elevii care au ratat şansa de a ajunge la o facultate au ajuns la “mîna” statului. Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vrancea, numărul şomerilor proveniţi din rîndul absolvenţilor de liceu aproape că s-a dublat. Dacă în septembrie 2010 erau 515 absolvenţi şomeri, numărul acestora a ajuns în septembrie anul curent la 923. De asemenea, dacă anul trecut erau doar 273 de absolvente şomere, numărul lor a crescut cu 220. Nu în ultimul rînd, 255 de absolvenţi de liceu beneficiau de indemnizaţie de şomaj în cursul anului trecut. Luna trecută, numărul acestora a crescut la 321. Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi se acordă pentru şase luni, perioadă prelungită la nouă luni ca măsură anticriză şi este egală cu jumătatea salariului minim pe economie. Aşadar, măsura antifraudă luată de guvernanţi în esenţă bună şi mai ales necesară, are şi o parte mai puţin agreabilă pentru „buzunarul” statului. Într-o ţară în care cei ce ne conduc se plîng că nu au bani de nimic va trebui de acum înainte, cel puţin vreo cîţiva ani, să se plătească mai multe indemnizaţii de şomaj pentru absolvenţi. (Sorin TUDOSE)   



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.