Social

Vrîncenii au donat 63 litri de sînge bolnav

Raluca Manolache
19 oct 2011 1169 vizualizări
Vrîncenii care au donat sînge la Centrul de Transfuzii Sanguine au renunţat la peste 1.635 litri de sînge

Donatori de sînge cu probleme de sănătate! O parte dintre vrîncenii care s-au prezentat anul acesta la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Vrancea ca să doneze sînge pentru bolnavii aflaţi pe un pat de spital au aflat că acest lucru nu se poate deoarece suferă de anumite afecţiuni. În urma analizelor care se fac în laborator, s-a constatat astfel că o parte din sînge nu poate fi utilizat, devenind rebut. Conform statisticilor CTS, au fost recoltate peste 3.800 de pungi cu sînge de la donatorii fideli, dar şi de la cei care s-au gîndit pentru întîia oară să renunţe la propriul sînge pentru a face un bine. În urma analizelor de laborator, peste 1.636 litri de sînge a fost validat şi aproape 63 litri de sînge a fost considerat rebut şi a ajuns în centrele de neutralizare a deşeurilor. Sîngele a fost considerat „bolnav” fie pentru că în urma analizelor s-a constatat că donatorul are transaminazele mult prea mari, fie pentru că suferea de sifilis, hepatită B sau C. „Se constată că sînt foarte multe persoane care nu se îngrijesc de propria sănătate. Sînt donatori găsiţi cu tensiunea foarte mare, dar spun că nu au  nimic. Oamenii nu sînt încă educaţi cum trebuie să aibă grijă de sănătatea proprie”, a precizat dr. Mioara Hanţă, directorul CTS Vrancea. În acest moment în evidenţele CTS se află 3.344 de donatori. Cei ce doresc să doneze nu trebuie să sufere de boli transmisibile precum SIDA, sifilis, hepatită etc., să nu fie în evidenţă cu boli de natura psihică, cardiovasculare etc. În plus, donatorilor le este interzis să consume alcool sau să mănînce gras înainte de a se prezenta la recoltarea de sînge. Pentru 450 de mililitri de sînge donat, oamenii primesc bonuri valorice de aproape 60 de lei. De asemenea, aceştia beneficiază şi de o serie de analize gratuite. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.