Social

Primăriile nu mai au bani pentru asistenţii personali

Sorin Tudose
14 oct 2011 5959 vizualizări
Un cetăţean cu handicap din Bogheşti e nemulţumit de faptul că statul roman, prin autorităţile din teritoriu, nu îi mai poate plăti asistentul personal u acest caz nu este singular, mai multe primării din judeţ confruntîndu-se cu lipsa banilor pentru plata însoţitorilor persoanelor cu deficienţe

Vironel Mîniosu din Iugani, comuna Bogheşti, care are un grad de handicap grav, este nemulţumit de faptul că autorităţle locale nu mai au bani să îi plătească asistentul personal care să îl ajute în viaţa de zi cu zi, acolo unde deficienţele de care suferă nu îi permit să ducă o viaţă normală. Asistentul său nu şi-a primit banii pe luna septembrie, aşa încît omul a încercat să primească nişte răspunsuri de la autorităţile competente. „În luna septembrie asistenţii sociali nu au fost plătiţi pe motivul epuizării banilor alocaţi. Toţi cei întrebaţi cum se rezolvă această situaţie critică, m-au trimis de la Ana la Caiafa. Am sperat în ajutorul celor de la Bucureşti. Cine conduce această ţară? Mai este sau nu guvernată? Dacă şi Pilat de Bucureşti s-a spălat pe mîini chiar trebuie ajuns în justiţie? Cei de la judeţ pentru cine iau bani, nu să vegheze la aplicarea legilor?”, s-a plîns Mîniosu, făcînd mai multe trimiteri biblice. Reprezentanţii autorităţilor locale spun că au făcut tot ce e omeneşte posibil şi că pînă la urmă această problemă se va rezolva, mai ales că nu e prima dată cînd se întîmplă acest lucru. „Din păcate nu mai avem bani la buget. Am vorbit deja cu cei de la Consiliul Judeţean, dar încă nu am rezolvat nimic. La nivelul comunei sînt 20 de persoane cu handicap, dar asistenţii stau încă alături de ei. În cele mai multe dintre cazuri cetăţenii cu deficienţe au ca asistenţi membri ai familiei, motiv pentru care aceştia rămîn lîngă ei chiar dacă nu şi-au primit drepturile băneşti. Vor veni şi banii şi atunci le vom da oamenilor salariile”, ne-a spus Iancu Pascaru, edilul comunei Bogheşti.


Primăriile vrîncene au cam ajuns la fundul sacului


Majoritatea primăriilor din judeţ au rămas fără bani în buget încă din luna septembrie pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) a realizat o situaţie în acest sens, care relevă faptul că asistenţii personali nu şi-au mai primit salariile, iar unii dintre ei chiar au fost trecuţi în şomaj. „Asistenţii personali sînt plătiţi de primării, iar majoritatea unităţilor administrativ-teritoriale au rămas fără fonduri pentru plata asistenţilor. Unii primari chiar au dat în şomaj o parte dintre aceste persoane”, ne-a declarat Daniela Nicolaş, directorul DGASPC Vrancea. Asistentul personal este persoana angajată prin contract individual de muncă pentru a se ocupa de persoana cu handicap care nu se descurcă singură. În judeţul Vrancea îşi duc traiul peste 20.000 de vrînceni cu handicap şi 3.000 de asistenţi personali care îngrijesc persoanele cu handicap sever. Salariul unui asistent social este de circa 600 lei. Banii vin de la Guvern la Consiliul Judeţean, care îi alocă pe localităţi, în funcţie de numărul asistenţilor personali. Primarii se roagă acum pentru o rectificare bugetară care să aducă banii necesari. (S. TUDOSE, M. BEŞLEAGĂ)

Protest în faţa primăriei din Mărăşeşti


Problemele asistenţilor personali nu sînt prezente doar în cîteva localităţi. La începutul săptămînii, mai multe zeci de cetăţeni au protestat în faţa primăriei din Mărăşeşti pentru că peste 120 de asistenţi personali nu şi-au mai primit banii de cîteva luni. “Am fost de am vorbit cu primarul să ne ajute. Cred că am fost vreo 100 de oameni şi tot ce am reuşit să primim au fost doar nişte promisiuni făcute de primar pentru că directorul de la finanţe nu era în localitate şi nu s-a putut da de el. Bun măcar că ne-a promis că încearcă să ne ajute, dar dacă pînă săptămîna viitoare nu se întîmplă ceva lucrurile nu vor rămîne aşa. Noi ne vom continua protestul”, ne-a spus Dumitru Crăciun din Mărăşeşti. Al treilea oraş ca număr al populaţiei din judeţ are o importantă comunitate de etnici rromi cu o situaţie financiară mai mult decît precară şi care depind de orice formă de ajutor dată de stat. (S. T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Balast Social, acum 4548 zile, 20 ore, 22 minute, 8 secunde
Aici este vorba despre DISCRIMINARE !!! Cum pentru unii angajati ai primariei sunt bani iar pentru altii (recte - însoţitorii) nu! Primariile nu sunt stat în stat ca să nu respecte legile!
cc, acum 4549 zile, 1 ora, 32 minute, 7 secunde
bani veneau de la guvern, prin consiliul judetean.... acum nu mai vin si s-a dat pe spatele bugetelor locale toate sumele
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.