Social

Debitorii la Sănătate nu scapă de penalităţi

Raluca Manolache
10 oct 2011 1304 vizualizări
Modificările aduse Codului Fiscal nu se aplică şi debitorilor de la banca sanitară, aşa că vrîncenii trebuie să plătească datorii la pachet cu penalităţi

Vrîncenii care înregistrează datorii datori la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate nu vor scăpa de penalităţi, chiar dacă îşi plătesc contribuţia pînă la finele acestui an. Odată publicat în Monitorul Oficial ordinul ce modifică Codul fiscal, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea au constatat că instituţia din sănătate nu intră sub incidenţa modificărilor aduse legii, în sensul că cei care îşi achită datoriile nu scapă de penalităţile acumulate. “Potrivit Ordinului 2.604/ 2011 privind aplicarea prevederilor art. XI din Ordonanţa Guvernului nr. 30/ 2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, prevederile acestuia se aplică pentru obligaţiile fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, precum şi pentru cele stabilite de alte direcţii de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi transmise spre recuperare Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. În consecinţă, persoanele care au obligaţii fiscale accesorii aferente obligaţiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011 către F.U.A.S.S. nu beneficiază de facilităţile fiscale amintite anterior”, ne-a transmis Iustina Papuc, purtătorul de cuvînt al CAS. Reprezentanţii instituţiei atrag atenţia în cazul în care termenele de plată nu sînt respectate, acestea generează automat dobînzi şi penalităţi de întîrziere. Pînă în luna iulie, în evidenţa CAS Vrancea figurau un număr de 5.964 debitori, valoarea obligaţiilor fiind în sumă de 7,6 milioane de lei. Între timp, o parte din debite au fost achitate, însă în foarte mică măsură. În 2011, banca sanitară a transmis celor care figurează cu datorii către FNUASS 2.665 decizii şi 1.591 titluri executorii şi somaţii, fiind încasată suma de 222.358 lei. Un pacient neasigurat trebuie să plătească în jur de 200 lei anual pentru a avea acces la servicii de bază în sistemul public de sănătate, în afara cazurilor urgente, care pun în pericol viaţa omului. Persoanele fără venit care doresc să devină asigurate la sănătate trebuie să plătească 37 de lei pe lună, sumă ce reprezintă 5,5% din salariul minim pe economie. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.