Social

Autist te naşti, nu devii! Autismul este o boală care poate fi învinsă

Raluca Manolache
3 oct 2011 9133 vizualizări
Conferinţa Naţională de la Focşani a dorit să atragă atenţia publicului asupra tulburărilor din spectrul autist în cazul adolescenţilor şi adulţilor u în Focşani funcţionează singurul centru din zona de sud-est a Romaniei pentru recuperarea copiilor cu autism, “Micul Prinţ” u integrarea copiilor cu autism în mediul social se poate face treptat şi cu multă răbdare

“Omul din spatele autismului!”. Aceasta a fost titulatura Conferinţei Naţionale ce s-a desfăşurat în acest weekend la Focşani şi prin care specialiştii au încercat să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă tinerii şi adulţii cu autism, dar şi cît de importantă este terapia pentru recuperarea micuţilor pacienţi. Acţiunea, care s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor, a fost organizată de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România – ANCAAR, Asociaţia Speranţa Andradei, Centrul de zi „Micul Prinţ” şi Centrul Român de Intervenţie Socială şi Psihoterapeutică – CRISP. La deschiderea Conferinţei au fost prezenţi Raluca Dan, secretarul judeţului, Daniela Nicolaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea şi Vicenţiu Micheci, directorul Agenţiei pentru Prestaţii Sociale. Conferinţa a adus în prim-plan tulburările din spectrul autist şi a încercat găsirea de soluţii terapeutice viabile pentru acest grup de pacienţi, dezbaterea aspectelor legate de traseul persoanelor cu autism în sistemul educaţional, dar şi sanitar, accederea lor pe piaţa muncii şi un schimb de experienţă între specialiştii din ţară şi specialişti din Olanda. Au avut loc prezentări în plen, workshopuri tematice care au inclus şi prezentarea unor metode de lucru cu tineri şi adulţi cu autism. A fost abordată şi problema accesului la educaţie specializată şi integrarea în colectivitate a copiilor care suferă de autism. Această temă a fost pezentată de psihologul Alice Pruteanu de la Asociaţia “Speranţa Andradei” şi de învăţătoarele Fănica Nanu şi Doiniţa Radu, care s-au implicat în integrarea copiilor cu autism în învăţămîntul de masă.

100 de copii, desluşesc tainele lumii la Centrul de zi “Micul Prinţ”

În Focşani funcţionează singurul centru din zona de sud-est a Romaniei pentru recuperarea copiilor cu autism, “Micul Prinţ”. Aproape 100 de copii încearcă să desluşească lumea înconjurătoare, să se integreze într-o lume pe care nu o cunosc. Psihologul Alice Pruteanu este unul dintre specialiştii din Vrancea care reuşeşte cu multă răbdare să intre în universul copiilor cu autism. “Acum 11 ani un copil mi-a schimbat traseul vieţii. Eram un psiholog care se ocupa cu partea de recuperare logopedică şi care nu ştia aproape mai nimic despre autism. A apărut acest băieţel care se numeşte Dragoş şi care acum este adolescent în clasa a IX-a şi a fost provocarea vieţii mele. Copiii cu autism au ceva special, odată ce începi să lucrezi cu ei te virusezi pe viaţă, ca dovadă că s-au mai virusat încă 20 de fete care lucrează cu aceeaşi dăruire şi aceeaşi pasiune şi care au reuşit, unele dintre ele, chiar să mă depăşească. Sînt mîndră de lucrul acesta, că pînă la urmă în 11 ani dintr-un om care auzise de autism am devenit o echipă care ştim să lucrăm la cel mai profesionist nivel cu copiii cu autism, dînd şansă la sute de copii să se recupereze. Unii dintre ei se recuperează parţial şi pentru ei s-a găsit soluţia. De 5 ani există la Şcoala Elena Doamna clase pentru copiii cu autism. Toţi sînt absolvenţi de la centrul nostru”, ne-a spus Alice Pruteanu. Specialiştii atrag atenţia că persoanele cu autism pot avea o viaţă normală dacă terapia începe cît mai devreme, de la primele semne ale afecţiunii. “Terapia este extrem de importantă dacă se face la nivel profesionist, dacă este monitorizată îndeaproape, dacă ai părinţii ca şi echipă de coterapeuţi care continuă ceea ce ai început tu şi este importantă dacă începe cît de mai timpuriu”, mai spune psihologul.

Terapia, un test al răbdării

Integrarea în mediul social se poate face treptat şi cu multă răbdare.
“Autismul este de fapt un sindrom, mai multe boli într-una. Era mult prea complicat să scriem toate bolile şi atunci pe toate le-am trecut sub această umbrelă, autism. Semnele pe care părintele le vede e închiderea în sine, neacceptarea celorlalţi în jurul lui, lipsa comunicării, lipsa contactului vizual, multe stereotipii, o oarecare agresivitate sau din contră poate să fie la cealaltă extremă, să fie mult prea liniştit, tulburări de somn, tulburări alimentare. Nouă ne place să spunem că centrul nostru este construit ca un muşuroi şi în fiecare zi ca şi furnicile mai adunăm cîte o fărîmă, cîte o fărîmă. Trebuie înţeles de la bun început şi în special de către părinţi că terapia este un test al răbdării, că rezultatele vin nu în minute, şi nici în ore, şi nici în zile, ci în ani, în ani de muncă în care nu ai voie să abandonezi nici o clipă ”, arată Alice Pruteanu. Părinţii care beneficiază de sprijinul specialiştilor de la “Micul Prinţ” nu trebuie decît să fie alături de copii, deoarece costurile sînt suportate aproape în totalitate de centru. “Sîntem un centru binecuvîntat de Dumnezeu pentru că de-a lungul timpul am reuşit să ne descurcăm atît cu subvenţii, dar şi prin donaţii şi sponsorizări. Ceea ce suportă părintele este costul materialelor consumabile, care sînt absolut necesare. Pentru recuperarea unui copil lucrează în medie o echipă de 10/12 oameni şi cam astea sînt costurile pe copil, se lucrează cu nenumărate materiale pentru diversele etape de dezvoltare ale lui, aceste materiale şi mai ales cele educaţionale profesioniste costă foarte mult, sînt aduse din străinătate şi nu sînt doar nişte simple jucării şi atunci costurile de recuperare sînt enorme. Dacă într-adevăr s-ar face ceva în decontarea terapiilor lucrul acesta ar fi benefic pentru mult mai mulţi copii”, a precizat Alice Pruteanu. Anul acesta asociaţia a primit subvenţii de 147.000 de lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.