Social

Medicii de familie, stimulaţi dacă ţin pacienţii departe de spitale

Raluca Manolache
26 sep 2011 1227 vizualizări
Unii bolnavi nici nu mai trec pe la cabinetul medicului de familie şi merg direct la spital Ministerul Sănătăţii (MS) încearcă să ţină bolnavii departe de spitale.

Medicii de familie ar putea fi recompensaţi dacă reuşesc să ţină pacienţii sub monitorizare, la domiciliu, şi nu îi mai trimit la spital. Asta după ce MS a anunţat că intenţionează pregătirea unui pachet de stimulente care se vor acorda medicilor de familie, în special celor din mediul rural, care aleg să trateze pacientul la cabinet şi nu îl redirecţionează către spitale. “Medicina de familie este cea mai importantă forţă din sistemul sanitar. În cabinetele medicilor de familie ar trebui să se rezolve 85% din problemele de sănătate ale românilor”, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii în cadrul primei ediţii a Conferinţei de pediatrie pentru medicii de familie. Medicii de familie spun că deja aproape 80% din solicitările bolnavilor sînt rezolvate în cabinetele lor iar bolnavii care nu au nevoie de spitalizare nu pot fi împiedicaţi să apeleze la medicii din spitale decît printr-un sistem informatic bine pus la punct. „Nu poţi să cuantifici că pacientul era de spital şi tu l-ai ţinut acasă, sau că l-ai trimis la spital deşi trebuia să stea acasă. Pacienţii vor «şunta» medicul de familie dacă nu se pun filtre în sistem. Atîta timp cît sistemul informatic unic integrat nu funcţionează şi lucrăm în continuare cu hîrtii, pacientul va «şunta» medicina primară. Nu am prea mare încredere în aceste promisiuni. Ar trebui să se aloce un procent mai mare pentru medicina primară. Atîta vreme cît în 2012 bugetul este la fel sau poate chiar mai mic faţă de anul acesta, orice promisiune este fără acoperire”, a menţionat dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. MS doreşte prin această iniţiativă ca unităţile de primire urgenţe să nu mai fie aglomerate. Anul acesta, medicii de la UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfîntul Pantelimon” Focşani s-au ocupat de sănătatea a peste 27.000 vrînceni chiar dacă nu toţi au fost urgenţe. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.