Social

Focşăneanul trece prin criză cu zarzavatul şi găina din faţa blocului

Aurelian Ivan
25 sep 2011 1904 vizualizări
Roşii, castraveţi sau ardei sînt legume care pot fi văzute în faţa multor blocuri din municipiul Focşani, începînd din Sud şi pînă în Obor, unde mai pui că se aude şi cotcodăcitul găinilor

Aşa fac economie mulţi focşăneni pentru a-şi duce traiul de zi cu zi. Şi-au transformat grădina cu flori din faţa blocului într-o fermă de legume şi ... animale. Cetăţenii oraşului, „provincie europeană” nevoie mare, cultivă roşii, vinete, gogoşari, castraveţi, unii fac chiar şi vin pentru că au plantat viţă de vie sub balcon. Alţii s-au pus pe crescut  găini ... tot în spatele blocului. De dimineaţă pînă seara orătăniile cotcodăcesc, spre diperarea vecinilor cu stare materială.  Dezvoltarea acestui tip de gospodărie printre blocuri a prins bine în Focşani. În timp ce americanii dezvoltă muzică Hip Hop printre clădirile oraşului sau street dance, la noi cotcodăcitul este muzică iar  vinul ghiurghiuliu din strugurii care se întind în balcoanele blocurilor este asortat cu o partidă de table. Din ce creşte în grădina blocului se poate face o ciorbă de zarzavat, legume crescute cu mare grijă printre ţevile de eşapament ale maşinilor şi gunoiul aruncat de la etaj de unii vecini iresponsabili. „Nu avem ce face, banii sînt puţini, eu şi soţul meu am lucrat în învăţămînt, nu ajunge pensia, aşa că mai cultivăm şi noi o roşie, un pătrunjel, ca să nu ne mai ducem la piaţă să dăm bani. Plus de-asta pentru că stăm la parter putem să cultivăm, mai sînt tineri care ne strică ce punem aici, dar avem grijă. Cu banii pe care îi strîngem îi dăm pe medicamente, mai plătim cablul, telefonul, factura la curent, cîte nu sînt. În vremurile astea, o să ajungă mult mai mulţi focşănenii să facă ce facem noi, că nu sînt bani”, ne-a spus Maria Popescu, din Focşani. Avertismentul bătrînei este confirmat. În cartierul Sud, de cîţiva ani se înmulţesc grădinile de zarzavat, la fel şi în Obor, chiar şi în centrul oraşului, nu departe de Piaţa Unirii. În spatele blocurilor turn din piaţă sînt adevărate grădini de zarzavat. Roşiile sînt coapte, gata pentru a fi transformate în bulion pentru iarnă. „Nu poţi să faci economie dacă toată ziua te duci la piaţă. Pătrunjelul, roşia, castraveţii, costă, păi dacă în fiecare zi faci salată sau ciorbă, nu îţi ajunge salariul. Aşa, am cultivat aici în faţa blocului unde pînă mai ieri se adunau toţi cîinii, am îngrădit, am lucrat pămîntul şi uite ce roşii frumoase am! Pe lîngă economia pe care o fac, sînt  şi proaspete legumele. Să vedeţi ce gust au!”, ne-a spus Lucian Pavel, un „agricultor” din spatele unui bloc din Focşani.

Nu sînt de acord, dar mi-e milă de ei


Primarul oraşului Focşani, Decebal Bacinschi, nu este de acord cu grădinile din faţa blocului şi nici cu crescutul găinilor sub balcon. Dar se declară neputincios în faţa acestei situaţii care durează de ani buni. ”Cartierul Mîndreşti ne trage în jos, acolo oamenii trăiesc ca la ţară. Este adevărat că oamenii mai fac economie cultivînd în faţa blocului din Focşani, dar nu este normal într-un oraş reşedinţă de judeţ. Corect ar fi să radem aceste grădini, dar mi-e milă de ei, că s-au chinuit oamenii ca să-şi cultive acolo”, ne-a spus primarul municipiului. Aşa că focşănenii au acum cale liberă să lucreze pămîntul din faţa scării pentru a cultiva roşii şi castraveţi sau să crească găini sau iepuri. În curînd la intrarea în oraş, printr-o hotărîre a Consiliului Local, ar putea fi pus un panou pe care să scrie: „Bine aţi venit la ferma veselă de pe malul Milcovului, Focşani”. (Aurelian IVAN)

Cu sapa la bloc


Focşaniul  are oficial peste 8.000 de orătănii, găini, oi capre şi vaci. La recensămîntul agricol care a avut loc anul trecut în Focşani, în perioada 11-24 ianuarie, au fost luate în evidenţă 4.097 de gospodării din Focşani, inclusiv din cartierul Mîndreşti. Datele au arătat că focşănenii cresc un număr de 7.300 de păsări, 470 de capete de ovine, 372 de bovine, 146 de porci, 63 de cai şi 48 de capre. Şi asta oficial. Neoficial se aude că pînă şi pe unele blocuri cotcodăcesc cîteva galinacee…


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
criza alimentara, acum 4567 zile, 41 minute, 44 secunde
Ati surprins exact realitatea si coroborat acest articol cu unul din zilele anterioare, am dedus ca subiectul acestora este nimeni altul decit ....Catalin Vreaupapa Popescu.Pai nu el a plantat citeste integral
ion, acum 4568 zile, 4 ore, 5 minute, 29 secunde
le e mila de oamenii nevoiasi...,ce sa zic!!! Da de slatarii care cresc cate 10 porci,caii ii tin la poarta,gaini si alte oratanii,nu se atinge primaru asta civilizat!!!
natura moarta, acum 4568 zile, 11 ore, 52 minute, 11 secunde
Pe deoparte ai dreptate dar cu ce sa traiasca si omul de la oras daca nu are pamant sau pe nimeni pe la tara sa manance o rosie naturala si nu plina de INITIUM de pe la turci sau altii .
cineva, acum 4568 zile, 12 ore, 9 minute, 33 secunde
Nu e vorba de mila. e vorba de incompetenta si nepasare. Orasul arata a ghiveci si asta in mare masura oamenilor de la tara facuti peste noapte oraseni de comunisti si care nu s-au adaptat nici macar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.