Social

Farmaciştii se aşteaptă să crească din nou preţul la medicamente

Raluca Manolache
22 sep 2011 1116 vizualizări
Ingrijorarea este generată de taxa “clawback”, o contribuţie trimestrială pe care deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor o vor plăti către stat

Începînd cu 1 octombrie 2011, toţi producătorii de medicamente care desfac produse în Romania vor contribui la finanţarea sistemului public de Sănătate cu anumite procente din veniturile realizate în urma vînzării produselor. În acest sens, în şedinţa de Guvern de miercuri a fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind taxa “clawback”, o contribuţie trimestrială pe care deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor o vor plăti către stat. Această contribuţie va fi calculată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în funcţie de o formulă matematică stabilită, iar plata se va face în funcţie de cota de piaţă a fiecărui deţinător de autorizaţie de punere pe piaţă. Ministerul Sănătăţii a făcut şi un calcul astfel, de exemplu, dacă într-un trimestru statul alocă pentru consumul de medicamente un buget de 100 milioane de lei, iar consumul real în acel trimestru este de 150 milioane de lei, valoarea procentului pe care o societate va avea obligaţia de a o achita către stat este de 33% din volumul de vînzări. Sumele încasate din această contribuţie vor fi venituri la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi vor fi folosite pentru asigurarea medicamentelor incluse în programele naţionale de sănătate, pentru medicamentele cu sau fără contribuţie personală şi pentru servicii medicale. Fevronia Stoica, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Vrancea, consideră că se puteau găsi şi alte metode de a atrage fonduri la bugetul Sănătăţii. “Îngrijorarea noastră este să nu se mărească preţurile la medicamente pentru că deja Romania este privită prost de producătorii de medicamente prin termenul de decontare care este foarte mare, aproape un an. Dacă nu se vor retrage de pe piaţă, probabil vor micşora volumul de desfacere. Nu este suficientă această măsură pentru creşterea bugetului Sănătăţii”, a menţionat Fevronia Stoica. Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că pentru neachitarea la termenul prevăzut a contribuţiei se vor percepe dobînzi şi penalităţi, iar pentru persoanele juridice care nu îşi îndeplinesc obligaţiile de plată în termen de 180 de zile  de la data scadenţei, sancţiunea poate ajunge pînă la excluderea de pe listele de medicamente compensate şi gratuite a medicamentelor la care deţin autorizaţie de punere pe piaţă. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.