Social

Spitalele din străinătate au de primit peste 146.000 euro de la CAS Vrancea

Raluca Manolache
18 sep 2011 1042 vizualizări
Banca sanitară a primit 76 de formulare E125 ce reprezintă cheltuieli făcute de vrînceni asiguraţi pe baza cardului de sănătate pentru anumite servicii medicale de urgenţă u vrîncenii s-au tratat în Ungaria, Finlanda, Germania, Italia şi Franţa

Spitalele din străinătate au de recuperat bani de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea în contul vrîncenilor pe care i-au tratat. Pentru că în ultimii ani, tot mai mulţi vrînceni au beneficiat de servicii medicale de urgenţă în unităţi spitaliceşti din ţările Uniunii Europene în baza cardului de sănătate, CAS  a început să primească facturile ce trebuie decontate. S-a emis în acest sens formularul E125 ce reprezintă cheltuieli făcute de vrînceni asiguraţi pe baza cardului de sănătate pentru anumite servicii medicale de urgenţă. “Banca sănătăţii” a primit facturi şi 2007, valoarea tratamentelor de care au beneficiat bolnavii din Vrancea fiind de peste 146.000 euro. Conform unei situaţii realizate de CAS, 76 de pacienţi s-au tratat în Ungaria, Finlanda, Germania, Italia şi Franţa, iar facturile abia au început să ajungă la instituţia din sănătate. Pentru că pot beneficia de servicii medicale în momentul în care se află în concediu, asiguraţii sînt tot mai interesaţi de cardul de sănătate. În primele şase luni din acest an au fost emise 512 de asemenea carduri. Cei care au vrut să intre în posesia acestui document, ce le permite să beneficieze de asistenţă medicală de urgenţă peste hotare, au avut de stat şi la cozi. Aceştia au trebuit să depună la CAS o cerere tip,  o copie a actului de identitate, dovada calităţii de asigurat (de ex: adeverinţă de salariat, adeverinţă de elev etc.), adeverinţă de venit pe ultimii 5 ani eliberată de D.G.F.P. Vrancea. „Cardul european se eliberează numai în situaţia deplasării asiguratului pentru şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene, perioada de valabilitate fiind stabilită astfel încît să acopere perioada de timp necesară şederii temporare, dar nu mai mult de 6 luni de la data emiterii. Cardul european poate fi utilizat de către asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România numai pe teritoriul statelor membre ale U E. Cheltuielile ocazionate de asistenţa medicală vor fi rambursate de casa de asigurări de sănătate emitentă a cardului, prin CNAS. Acestea nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare”, spune Iustina Papuc, purtătorul de cuvînt al CAS. Cardul nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE în vederea beneficierii de tratament medical. (Raluca MANOLACHE)

Situaţia formularelor şi sumelor cheltuite pe sănătatea vrîncenilor se prezintă astfel:

Nr. formulare     Data prestaţiei    Suma de decontat    Ţara în care s-a efectuat serviciul
1    2008    2.501.015,00 (HUF)    Ungaria
3    2008    3.526,45 (EUR)    Finlanda
11    2007/ 2008/ 2009    6.567,03 (EUR)    Germania
54    2007/ 2008/ 2009    126.215,38 (EUR)    Italia
7    2007/ 2008    10.461,03 (EUR)    Franţa




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.