Social

Banii din Sănătate, supervizaţi de Ministerul Sănătăţii

Raluca Manolache
9 sep 2011 1307 vizualizări
Banca sanitară din Vrancea a primit de la Bucureşti un buget de 166 milioane de lei pentru acest an

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este oficial coordonată de Ministerul Sănătăţii Publice. În şedinţa de Guvern de miercuri s-a aprobat în acest sens ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Acest nou act normativ prevede ca MS să coordoneze CNAS, în vederea eficientizării sistemului de asigurări de sănătate. De asemenea, MS va putea realiza controale pentru a vedea cît de bine sînt aplicate politicile în domeniul sanitar. “Conform ordonanţei guvernamentale, proiectele de acte normative elaborate de către CNAS pentru asigurarea funcţionării sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum şi cele cu incidenţă asupra Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate vor purta avizul conform al MS. De asemenea, CNAS va funcţiona pe baza statutului propriu, avizat de consiliul de administraţie şi cu avizul conform al MS şi aprobat prin hotărîre a Guvernului”, informează Ministerul Sănătăţii. De asemenea, CNAS va trebui să solicite avizul MS înaintea depunerii bugetului de venituri şi cheltuieli precum şi a proiectului de rectificare bugetară la Ministerul Finanţelor. “Dacă se vor lua decizii în ceea ce priveşte alocarea fondurilor, rectificărilor, suplimentărilor bugetare pentru serviciile medicale mai rapide în aşa fel încît să nu mai avem întîrzieri la plata furnizorilor, consider că această modificare este benefică pentru sistem”, a precizat Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS Vrancea. Totodată, instituţia care gestionează banii Sănătăţii va trebui să raporteze periodic la minister activităţile realizate cu privire la serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele furnizate asiguraţilor. De altfel, în acest moment la CAS se lucrează la proiectul de buget pentru 2012 şi estimările pentru 2013/2015. Mihai Copaci spune că aceste estimări se fac în funcţie de indicatorii macroeconomici, creşterea economică estimativă şi indicele preţurilor de consum. Anul acesta, sistemul sanitar din Vrancea a primit de la Bucureşti un buget de 166 milioane de lei. Trecerea Casei de Sănătate în „curtea” MS se datorează presiunilor făcute de UDMR asupra PDL în sensul unei eventuale spargeri a coaliţiei. Reprezentanţii ungurilor l-au vrut şi l-au şi pus pe Ritli Ladislau în locul fostului ministru Cseke Attila, ca urmare a unor disensiuni legate de modul în care sînt împărţiţi banii sănătăţii. (Raluca MANOLACHE)

Spitalul Dumbrăveni mai primeşte 130.000 lei la buget


Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni va avea mai mulţi bani la buget. După ce cu data de 1 septembrie a intrat în vigoare noua structură de organizare, jr. Costel Negoescu, managerul unităţii, a renegociat contractul de finanţare cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea şi a obţinut o suplimentare de 130.000 lei (1,3 miliarde lei vechi). „Se va încheia un act adiţional pe noua structură de organizare avizată de Direcţia de Sănătate Publică, cu precizarea că faţă de structura veche unitatea are şi spitalizare de zi”, spune Mihai Copaci, preşedintele director general al CAS. De altfel pentru fiecare pacient care necesită doar spitalizare de zi Spitalul Dumbrăveni va primi 290 de lei. Unitatea are acum 135 de paturi împărţite astfel: 95 paturi de psihiatrie şi boli cronice la Dumbrăveni şi 40 de paturi pentru psihiatrie cronici, psihiatrie pediatrică şi psihosomatici la Dumitreşti. Bugetul iniţial alocat unităţii este de 5,5 milioane lei. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.