Social

Boli mai scumpe! Bolnavii vor trebui sa plateasca pentru medicamentele inovative

Raluca Manolache
28 aug 2011 1282 vizualizări
Ministerul Sanatatii a modificat metodologia de calcul a preturilor de decontare pentru medicamentele care se acorda gratuit pe programe u autoritatile incearca sa faca economii si sa incurajeze folosirea medicamentelor generice de catre bolnavii care sufera de cancer, HIV/SIDA, diabet sau tuberculoza

Bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate sint buni de plata! Pacientii care beneficiaza in acest moment de medicamente pentru tratarea bolilor incluse in programele nationale de sanatate vor avea acces mult mai greu la medicamentele de ultima generatie, care au demonstrat de-a lungul anilor ca sint mai eficiente. Vrincenii care sufera de cancer, HIV/SIDA, diabet, tuberculoza, hemofilie sau au suferit un transplant vor trebui sa scoata bani grei din buzunar daca vor dori de la 1 septembrie sa primeasca in continuare medicamentele inovative. Asta dupa ce Ministerul Sanatatii a modificat metodologia de calcul a preturilor de decontare pentru medicamentele care se acorda gratuit bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate. “Conform actului normativ, atunci cind un medicament inovativ din lista C2 nu are un generic corespondent, acesta va fi decontat 100%, ca si pina în prezent. În cazul în care pe lista C2, pe linga medicamentul inovativ exista mai multe medicamente generice cu aceeasi substanta activa,conform noilor prevederi, începind cu data de 1 septembrie a.c., toate acestea se vor deconta la un pret de maxim 120% fata de pretul cu amanuntul (din farmacie) al celui mai ieftin medicament. Astfel, decontarea tratamentelor necesare bolnavilor cronici va putea fi sustinuta în continuare de catre autoritatile sanitare”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii. Autoritatile incearca sa faca economii si sa incurajeze folosirea medicamentelor generice. In Lista C2 sint incluse peste 1.400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 denumiri comune internationale.


In Vrancea, costuri normale pentru bolnavii din programe


In judetul Vrancea, conform autoritatilor care gestioneaza banii sanatatii, la capitolul medicamente pe programe nationale “costurile medii pe bolnavi tratati, realizate în ultimii doi ani, s-au situat sub nivelurile prevazute de normele legale în vigoare, cu încadrarea în fondurile alocate prin buget. Asigurarea cu medicamente specifice s-a efectuat lunar, la nivelul necesarului solicitat, neexistind disfunctionalitati în derularea programelor. Totalul prescriptiilor medicale eliberate în anul 2010 este de aproximativ 530.000 retete”, se arata in raportul de activitate 2010 al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea. Consumul de medicamente pentru programele nationale in  2010 s-a prezentat astfel: medicamente antidiabetice orale – 1,5 milioane lei, medicamente antidiabetice de tipul insulinelor pentru tratamentul bolnavilor diabetic – 2,1 milioane lei, medicamente pentru bolnavii cu afectiuni oncologice 4,9 milioane lei, medicamente pentru tratamentul starii de posttransplant  - 590 mii lei, mucoviscidoza (Fibroza chistica) - 179 mii lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.