Micii comercianti vor putea vinde lapte de vaca si in 2012
Vrincenii care se ocupa cu comercializarea laptelui crud de vaca vor putea vinde si in anul ce vine acest produs. Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a solicitat si obtinut avizul Comisiei Europene pentru acordarea unei perioade suplimentare de tranzitie pentru alinierea la cerintele comunitare a laptelui crud de vaca produs in tara noastra. Solicitarea medicilor veterinari a fost pentru cel putin un an fata de data limita, adica ultima zi din 2011. Beneficiile acestei derogari vor fi resimtite de toti cei implicati in sectorul laptelui de vaca, de la crescatori si fermieri de animale la operatori, centre de colectare si unitati de procesare. Asadar, cei care cresc un numar mic de animale au posibilitatea de a-si valorifica pentru cel putin înca un an laptele asa cum este, iar unitatile de procesare pot procesa si vinde în continuare în România produsele respective. „Esential este ca aceasta perioada suplimentara obtinuta sa fie constructiva si utilizata pentru aplicarea unor masuri si derularea unor programe menite sa duca la îmbunatatirea calitatii laptelui crud de vaca, a sistemului de colectare a laptelui si la modernizarea si dezvoltarea fermelor agricole, în acord cu cerintele si reglementarile europene. Fundamentarea solicitarii tarii noastre a fost raportul detaliat elaborat de catre ANSVSA privind evolutia situatiei din sectorul productiei si procesarii laptelui de vaca, care a inclus particularitatile nationale, dificultatile întimpinate dar si avantajele de care ar beneficia România în cazul obtinerii unei perioade suplimentare de tranzitie”, arata ANSVSA. La ora actuala din cele aproximativ 112.000 de exploatatii pentru productia de lapte de vaca existente în România, peste 90 % sint cele cu un efectiv de 1-3 capete de bovine. Normele europene prevad un anumit numar de germeni si celule somatice per mililitru de lapte, norme pe care deocamdata nu le indeplinim. (Sorin TUDOSE)