Social

Terenul Spitalului Militar, revendicat de fosti proprietari

Raluca Manolache
21 aug 2011 1657 vizualizări
Fostii proprietari au revendicat terenul in temeiul Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 u Spitalul Militar din Focsani este atestat documentar din iulie 1832

Lupta in instanta pentru o parte din terenurile Spitalului Militar “Dr. Alexandru Popescu” din Focsani. Mai multe persoane au solicitat Ministerului Apararii Nationale (MApN) o parte din terenul aflat in acest moment in administrarea unitatii spitalicesti situata pe strada Cezar Bolliac. Mostenitorii fostilor proprietari au revendicat terenul in temeiul Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. “Doua dintre persoanele care au solicitat restituirea imobilelor aflate în prezent în patrimoniul spitalului au primit despagubiri prin echivalent în bani, sumele respective fiind stabilite pe baza unor rapoarte de evaluare întocmite de experti autorizati. Dosarele solutionate prin acceptarea ofertelor au fost transmise Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor”, se arata intr-un comunicat al MApN, fara insa ca autoritatile sa faca referire la persoanele care au solicitat in instanta terenurile pierdute dupa cel de-al doilea razboi mondial si nici sumele pe care le-au primit in schimbul terenurilor. Nu toti fostii proprietari sint de acord cu sumele primite asa ca unii nu vor sa renunte la terenul spitalului. Asa se face ca mai sint si persoane care nu au fost de acord cu banii oferiti de MApN in schimbul unui teren in suprafata de 1.200 metri patrati. Dosarul se judeca in prezent la Curtea de Apel Bucuresti. Spitalul Militar din Focsani este atestat documentar, desi nu sub actuala organizare, din iulie 1832. Se cunoaste ca din 1860 si-a intrerupt activitatea pina cind Carol Davilla, in calitate de sef al serviciului militar si civil, propune infiintarea unui spital la Focsani. Asa se face ca din 1883, prin reorganizarea armatei, se infiinteaza la Focsani Divizia a VI-a ce are in componenta si o unitate spitaliceasca militara. Din 1979 Spitalul Militar functioneaza pe actualul amplasament, spatiul fiind de aproape 1,36 hectare. Spitalul este format din corpul central si mai multe cladiri anexe care deservesc activitatii spitalicesti. Unitatea din Focsani are 175 de paturi in specialitati precum primiri urgente, psihiatrie, neurologie, ortopedie, oftalmologie, ORL, dermatologie, terapie intensiva, dar si un ambulatoriu integrat unitatii. Desi este un spital militar, la aceasta unitate se adreseaza tot mai multi civili. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.