Social

Casa pentru tinerii cu autism, la Soveja

Mihaela Beșleagă
9 aug 2011 4097 vizualizări
Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania vrea sa construiasca primul centru rezidential din Moldova pentru tinerii si adultii cu autism, in comuna cu cel mai ozonat aer din Europa u la Focsani, intre 1-2 octombrie, va avea loc Conferinta Nationala „Omul din spatele autismului”, unde sint invitati 300 de participanti din toata tara

„La fiecare sapte ore si jumatate, în România se naste un copil cu autism. Adica trei pe zi. Esti pregatit sa-i primesti în lumea ta? Citiva sint norocosi pentru ca parintii le pot plati terapia si îi pot încuraja sa-si dezvolte potentialul. Ajung pianisti, pictori si pot fi inclusi în învatamintul normal”. Aceasta este o scurta prezentare a campaniei „Omul din spatele autismului”, desfasurata de Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR). Asociatia isi propune sa construiasca primul centru din Moldova tip casa rezidentiala pentru tinerii si adultii cu autism, in comuna Soveja. Centrul urmeaza sa gazduiasca 12 persoane care sufera de aceasta afectiune, ce vor fi ajutate sa deprinda o meserie si sa isi puna bazele unei vieti independente, prin intermediul unor ateliere de lucru profesionalizate care vor functiona aici. Asociatia a demarat si o campanie de stringere de fonduri pentru punerea in practica a acestui proiect ambitios, intr-o prima faza fiind nevoie de circa 250.000 de euro pentru constructia si amenajarea centrului. Casa rezidentiala urmeaza sa aiba si un parc si o gradina terapeutica. ANCAAR a demarat deja procedurile pe linga autoritatea locala din Soveja pentru punerea la dispozitie a unui teren de minimum 5.000 mp. „Ne dorim cit mai repede sa pornim, la inceputul anului viitor sa demaram efectiv proiectul. Scopul nostru este sa ii obisnuim pe acesti tineri sa traiasca independent, sa aiba propria lor intimitate, sa perceapa spatiul lor ca fiind acasa, sa poata sa se autogospodareasca. Vrem sa cream un model, pentru ca asta este viitorul, sa rezolvam nevoia lor de profesionalizare si de viata independenta”, ne-a declarat Geta Crisu, presedintele ANCAAR, la rindul sau mama a unui tinar autist in virsta de 29 de ani.

 


Tabara terapeutica la munte 

 
La viitorul centru va lucra personal specializat, cum ar fi psihoterapeuti, psihologi, medici, lucratori sociali, care sa isi doreasca si sa faca fata acestei provocari. De ce Soveja? „Tine de sufletul meu, eu de origine sint vrinceanca, pe de o parte. Apoi sint mama, nu vreau ca baiatul meu sa inspire aerul poluat dintr-un oras mare, am vazut diferentele cum se lucreaza cu un copil si cum se simte acesta intr-un cadru aglomerat. Soveja este o zona linistita, ozonata, care le va face bine”, a completat  Geta Crisu, care lucreaza cu tinerii si copiii cu autism inca de acum 29 de ani, cind a fost depistat copilul sau si, mai aprofundat, in ultimii 15 ani. De altfel, timp de doua saptamini in luna iulie, la Soveja, Asociatia a organizat o tabara terapeutica pentru circa 20 de copii si tineri cu autism din Focsani, Rimnicu Sarat, Bucuresti si Fetesti. Un alt eveniment important va avea loc la Focsani intre 1-2 octombrie, Conferinta Nationala „Omul din spatele autismului”, unde sint asteptati 300 de participanti din toata tara. In Vrancea exista in jur de 100 de copii afectati de autism si un centru regional care se ocupa de terapia acestora, Centrul de zi „Micul Print”, coordonat de Asociatia „Speranta Andradei” din Focsani. Mai multe detalii despre campania ANCAAR puteti gasi la www.autismancaar.ro. (Mihaela BESLEAGA)

Autismul este:
- o tulburare de dezvoltare care afecteaza trei arii: comunicarea, socializarea si imaginatia
- cu origine cerebrala si în general prezent de la nastere
- “epidemic”: conform ultimelor cercetari, 1 din 35 de copii este autist (American Journal of Psychiatry)
- o tulburare pe toata durata vietii
Autismul nu este:
- o boala psihica
- o boala contagioasa
- un refuz de a comunica
- o consecinta a educatiei
- în vreun fel vindecabil

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Un cititor aiurit, acum 4640 zile, 14 minute, 4 secunde
Daca ai fi fost putin atent, draga cititorule de mai sus, si nu cu gandul la porci, ai fi vazut, inca din titlu - ala scris mare - ca e vorba despe Soveja, nu Focsani.
aerul ozonat de porci, acum 4640 zile, 10 ore, 48 minute, 31 secunde
Aer ozonat la Foocsani? cred ca nu gandii la cati porci se cresc?! se pspune ca Focsaniul are o populatie de 100 000 locuitori si se cresc 60 000 porci asta vi se pare aer ozonat? sau ... ozonat de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.