Social

Bolnavii, taiati de la portia de medicamente gratuite si compensate

Raluca Manolache
1 aug 2011 944 vizualizări
Banii alocati in 2011 pentru eliberarea medicamentelor gratuite si compensate s-au terminat u farmaciile asteapta o suplimentare de fonduri pentru a onora retete subventionate

Cosmarul medicamentelor subventionate continua in Vrancea. Desi a inceput o noua luna, bolnavii din judetul nostru nu pot intra in posesia medicamentelor necesare pentru a supravietui deoarece farmaciile nu onoreaza retete gratuite si compensate. Si asta pentru ca fondurile s-au terminat si Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) nu a mai primit bani de la Bucuresti pentru acest capitol bugetar. Asa se face ca majoritatea farmaciilor nu mai elibereaza medicamente subventionate de aproape doua saptamini. Bolnavii intra si ies din farmacii si spera sa gaseasca intelegere in alte unitati. „Am vorbit la Casa de Asigurari de Sanatate si nu s-a primit fila de buget. Asteptam dar nu stim ce va fi. Reprezentantii CAS ne-au spus ca nu vor primi retetele fara fila de buget. Pacientii vin si pleaca”, spune farmacista Maria Taban, presedintele Patronatului Farmacistilor din Vrancea. Farmaciile nu mai onoreaza retete compensate si gratuite din 20 iulie, dupa ce CAS a anuntat ca fondurile s-au epuizat. Cu toate ca farmacistii au spus initial ca elibereaza pilule, asa cum s-a intimplat in fiecare luna in care banii s-au terminat, acestia au revenit asupra deciziei dupa ce au aflat ca institutia din sanatate nu isi asuma responsabilitatea fata de retetele eliberate peste plafon. „Va informam ca la data de 18.07.2011, suma alocata pentru eliberarea medicamentelor cu si fara contributie personala (retete unice, retete aviz CNAS, cota CNAS 50% din retete pensionari 700) pentru anul 2011 a fost epuizata. CAS Vrancea va face toate demersurile in vederea obtinerii de noi fonduri”, este mesajul postat pe site-ul institutiei, www.casvn.ro. In timp ce reprezentantii „bancii din sanatate” ridica din umeri, bolnavii care nu-si permit sa plateasca medicamentele spera sa nu aiba probleme de sanatate. In contract cu CAS Vrancea sint 85 de farmacii. In primele sase luni din acest an, bolnavii au inghitit medicamente subventionate de 31 milioane lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.