Social

Farmaciile nu mai onoreaza retete bolnavilor

Raluca Manolache
22 iul 2011 1075 vizualizări
Chiar daca au mers in mai multe farmacii, pacientii au primit acelasi raspuns: nu eliberam medicamente gratuite si compensate! u farmacistii nu mai au nicio garantie ca facturile vor fi inregistrate odata cu suplimentarea fondurilor

Dezastrul din sistemul sanitar a atins cote alarmante. Viata bolnavilor este pusa in pericol pentru ca acestia nu isi mai pot lua in mod subventionat medicamentele care ii tin in viata. Farmaciile nu mai onoreaza retete compensate si gratuite deoarece Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea a anuntat ca fondurile pentru luna iulie s-au epuizat. Cu toate ca farmacistii au spus ca elibereaza pilule, acestia au revenit asupra deciziei dupa ce reprezentantii institutiei din sanatate i-au anuntat ca "pentru sumele consumate peste prevederea bugetara, CAS Vrancea nu isi asuma responsabilitatea in acest sens". Mai precis, farmacistii nu mai au nici o garantie ca facturile vor fi inregistrate retroactiv odata cu suplimentarea fondurilor. "De atitia ani nu am apelat la o masura asa drastica, dar de ieri (miercuri n.r.) farmaciile au incetat sa mai elibereze medicamente compensate si gratuite pentru ca nimeni nu garanteaza nimic, nimeni nu-si asuma nici o raspundere. Acest lucru s-a mai petrecut, se termina fila de buget a Casei de Asigurari de Sanatate si continuam sa dam, era pentru ajutorarea pacientilor, pina in momentul in care venea fila de buget si atunci se inregistrau retroactiv si retetele date. Este o disputa chiar in CAS, s-ar parea ca n-ar dori sa inregistreze retetele date acum dupa ce s-a epuizat fila de buget", a precizat Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor Vrancea. Cei ce au de suferit sint bolnavii care depind de aceste medicamente. Fevronia Stoica mai spune ca statul face o "economie la viata" si asta pentru ca "este a doua luna cind bolnavii au de suferit, victima acestor aberatii din sistem nu este decit pacientul". De altfel, farmaciile au fost luate cu asalt ieri de bolnavii care au dorit sa intre in posesia medicamentelor prescrise de medici. Chiar daca au mers in mai multe farmacii, pacientii au primit acelasi raspuns: "nu eliberam medicamente gratuite si compensate!". "Am mers la noua farmacii si mi s-a spus ca nu au fonduri. Ce ii fac bolnavului? Ma duc acasa si ce fac, il scot in soare?", a precizat Dinu Martiniuc, care voia sa primeasca un medicament pentru boala Parkinson. Pacientii sint aminati de la zi la zi in speranta ca se vor aloca fonduri suplimentare pentru medicamente. "Am externat-o pe mama din spital si nu pot sa intrerup tratamentul. Am mers la trei farmacii si mi s-a spus sa mai incerc miine. Mai incerc si daca nu se rezolva le voi cumpara. Mi se pare anormal, dar asta e situatia. Ce putem face? Sa facem greva, sa iesim in strada?", ne-a spus Nicolae Irimia. Farmacistii asteapta vesti de la CAS pentru a relua eliberarea de medicamente. (Raluca MANOLACHE)


Parerea focsanenilor o puteti vedea pe platforma web tv a ZdV.


Mai multe boli rare tratate cu bani de la stat


Ministerul Sanatatii a completat lista medicamentelor de care pacientii beneficiaza gratuit in cadrul programelor nationale de sanatate, cu inca patru denumiri comune internationale. La propunerea MS, Guvernul Romaniei a aprobat in acest sens Hotarirea de Guvern privind completarea Hotaririi nr. 720 /2008 pentru aprobarea Listei cuprinzind denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Prin completarea acestei listei vor beneficia de tratament gratuit si bolnavii cu mucopolizaharidoza tip II (Sindrom Hunter), mucopolizaharidoza tip I (Sindrom Hurler), afibrinogenemia congenitala si sindromul de imunodeficienta primara. (R. M.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.