Social

Radiografii cu bani pe motiv ca aparatura din spital nu e autorizata

Raluca Manolache
20 iul 2011 2117 vizualizări
utorizatia care atesta securitatea aparaturii medicale a expirat anul trecut, motiv pentru care banca sanitara nu deconteaza serviciile considerind ca bolnavii sint supusi unor riscuri u cu toate acestea, spitalul le cere bani oamenilor care au nevoie de investigatii

Radiografiile se fac doar pe bani la Spitalul Judetean din Focsani. Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea nu a semnat nici in acest an contract de finantare cu Spitalul Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" Focsani pentru efectuarea de radiografii, ecografii in ambulatoriu din lipsa unei autorizatii care sa ateste securitatea aparaturii medicale. Aparatura de radiologie veche si de 15 ani de la Spitalul Focsani este folosita fara o autorizatie la zi emisa de Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale (OTDM), organism din cadrul Ministerului Sanatatii. "Legislatia solicita avizul OTDM. Fara acest aviz nu se poate incheia contract", ne-a comunicat sec Mihai Copaci, presedintele CAS. Aceasta verificare trebuie facuta periodic in vederea asigurarii nivelului de securitate si performanta al aparatelor. Acest document a expirat anul trecut si spitalul inca lucreaza la reinnoirea acestuia. "Pentru aceasta autorizatie trebuie sa platesc 20.000 de lei, iar CAS imi da doar 15.000 de lei pe radiologie", arata dr. Nicolae Moise, managerul Spitalului, care adauga ca toata aparatura este verificata anual.


Riscuri platite pentru bolnavi


Radiologii spitalului se folosesc de cinci instalatii fixe si patru instalatii mobile. Cel mai vechi aparat de radiologie dateaza din 1992. Ultimele aparate care au fost repartizate unitatii au fost aduse in 2007. Din aceasta cauza, exista unele riscuri pentru pacientii care sint supusi frecvent unor astfel de investigatii. "Aparatele utilizeaza radiatii ionizante si supraexpunerea la aceste aparate poate induce eritem, modificari celulare, modificari cromozomiale, ionizari in organism la nivel celular", spune Alina Pelin, purtatorul de cuvint al spitalului. Pentru ca autoritatile sanitare nu se mobilizeaza sa rezolve problema acreditarii, Spitalul nu primeste bani de la CAS, iar bolnavii au de suferit si la buzunar. Acestia trebuie sa plateasca pentru efectuarea unei radiografii sau ecografii. Chiar daca sint asigurati la sanatate, bolnavii trebuie sa plateasca pentru "raze" dar cei care vin cu trimitere de la medic platesc un pret mai mic. Nu sint afectati bolnavii internati, care vor beneficia, in continuare, de gratuitate, dar pe riscul lor. Unii pacienti sint directionati totusi catre clinicile private pentru efectuarea acestor investigatii in conditii mai sigure. In urmatoarele rinduri va prezentam tarifele practicate la spital pentru persoanele ce au trimitere de la medic:

- radiografie craniu "" 12 lei

- radiografie piramida nazala - 18 lei

- radiografie mandibula - 18 lei

- radiografie miini, picioare, umar, bazin "" 15 lei

- radiografie coloana cervicala - 20 lei

- radiografie renala - 20 lei

- radiografie pulmonara 25 lei

- ecografie generala - 45 lei

- ecografie pelvis "" 20 lei

- ecografie abdominala 25 lei. (Raluca MANOLACHE)

CASETA

Dr. Nicolae Moise a semnat contractul cu CAS Vrancea

Dr. Nicolae Moise, managerul Spitalului Judetean, a semnat ieri contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea desi in sedinta Comitetului consultativ de la Prefectura, care a avut loc saptamina trecuta, a anuntat ca nu va semna acest document din cauza fondurilor prea mici alocate de banca sanitara. Acesta a semnat noul document in baza caruia urmeaza sa fie platite serviciile medicale de anul acesta chiar daca s-a aratat nemultumit de suma de 21 milioane lei alocata unitatii. Conform situatiile intocmite de la CAS Vrancea spitalele ar urma sa primeasca pentru perioada iunie "" decembrie urmatoarele sume: Spitalul Focsani "" 21,6 milioane lei, Spitalul din Adjud "" 3,9 milioane lei, Spitalul din Panciu "" 1,6 milioane lei, Spitalul din Vidra "" 725 mii lei, Spitalul din Dumbraveni "" 3,1 milioane lei, Materna "" 148 mii lei si Medinconst "" 442 mii lei. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.