Social

Romii sint rugati sa-si declare etnia la recensamintul din toamna

Mihaela Beșleagă
13 iul 2011 1040 vizualizări
In judetul Vrancea sint aproape 7.000 de etnici romi, adica 2% din populatia judetului, conform datelor de la recensamintul de acum 9 ani

Romii ar trebui sa-si asume apartenenta etnica la recensamintul populatiei si al locuintelor, care va avea loc in toata tara in perioada 20 - 31 octombrie, a declarat, luni, presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu. De aceasta estimare cit mai corecta a numarului depinde direct cuantumul fondurilor europene care ar putea fi alocate pentru integrarea lor sociala. în timp ce datele oficiale ale ultimului recensamint din 2002 indica 535.140 de romi, reprezentantii organizatiilor neguvernamentale sustin ca in Romania ar fi 1,7-2 milioane de romi, diferenta provenind din nedeclararea apartenentei etnice de teama discriminarii. In judetul Vrancea, conform datelor colectate la recensamintul de acum 9 ani, etnicii romii erau in numar de 6.813, reprezentind circa 2% din populatia totala a judetului. Romii sint majoritari in comuna Slobozia Bradului, unde depasesc 50% din totalul locuitorilor, insa comunitati mai mari traiesc si la Marasesti, Homocea, Chiojdeni sau Sihlea. In perioada 7-16 mai, in Vrancea a avut loc si un recensamint de proba in Focsani, Vulturu si Timboiesti, insa acesta a avut drept scop verificarea modului in care functioneaza circuitul colectarii datelor, nu informatiile propriu-zise. "La recensamintul de proba nu am avut cazuri de etnici romi care sa nu se declare. Oricum, completarea formularului se face pe baza liberei declaratii, daca persoana nu vrea, nu declara", ne-a spus Rodica Negrut, directorul Directiei Judetene de statistica. Datele colectate in cadrul recensamintului sint confidentiale. "Recensamintul si informatiile oferite de acesta sint nu numai in interesul persoanelor individuale, ci si al comunitatii din care fac parte. Pe datele statistice se construiesc apoi decizii de politici publice privind sanatatea, educatia, infrastructura. Asadar, participarea la recensamint si oferirea de informatii corecte sint esentiale pentru cunoasterea realitatii sociale", a afirmat reprezentantul in Romania al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA), Francois Farah. Potrivit presedintelui INS, Vergil Voineagu, rezultatele recensamintului din octombrie ar putea confirma tendinta de scadere a numarului populatiei Romaniei, ca urmare a natalitatii in scadere si migratiei. Participarea la recensamint este obligatorie, iar cei care refuza sa-i primeasca pe recenzori vor fi amendati. O initiativa legislativa a INS care va intra saptamina viitoare in dezbaterea Guvernului, prevede amenzi contraventionale de la 1.500 lei la 4.500 lei (refuzul de a oferi informatii) si de la 2.000 lei la 5.000 lei (incalcarea confidentialitatii). (Mihaela BESLEAGA)


Statistica romaneasca a sarbatorit ieri 152 de ani


Acum 152 de ani, la 12 iulie 1859, in vremea domnitorului Al. I. Cuza, a luat fiinta prima institutie oficiala de statistica din Romania, Oficiul de statistica administrativa de la Bucuresti. Ilustrii economisti ai secolului al XIX-lea, Dionisie Pop Martian si Ion Ionescu de la Brad, au fost promotorii acestei noi institutii, pilon al statului roman modern. "Anul acesta, la implinirea a 152 de ani de statistica oficiala romaneasca, aniversarea are o semnificatie deosebita deoarece are loc cu putin inainte de realizarea primului recensamint de populatie dupa ce Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene. Acum 152 de ani, cu resurse limitate si cu o organizare aflata la inceputuri, inaintasii nostri au realizat primul recensamint de populatie din istoria tarii", transmite Directia Judeteana de Statistica (DJS) Vrancea. Statistica oficiala romaneasca s-a numarat printre primele institutii de acest fel din Europa, iar informatiile statistice sint prezente in bazele de date ale Eurostat si ale altor institutii similare care folosesc la masurarea evolutiei sociale a Romaniei integrate in UE. Statiscienii vrinceni au sarbatorit ieri prin munca, dupa cum ne-a declarat Rodica Negrut, directorul DJS. (M. BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.