Social

Ce patimeste un iranian in Vrancea

Aurelian Ivan
14 iun 2011 2422 vizualizări
Un iranian care si-a deschis un magazin in Focsani si s-a casatorit cu o vrinceanca spune ca a primit lovitura dupa lovitura de cind a venit in Romania, in 1991 u barbatul nu mai stie nimic de fiica sa de 6 ani, despre care presupune ca s-ar afla cu sotia u as vrea prin intermediul Ziarului de Vrancea sa dau de ele, imi doresc mult , spune Naseri Meimandi

De aproape opt ani, in fiecare dimineata iranianul Naseri Meimandi Gholamabas face acelasi lucru. Deschide magazinul pe care il are in cartierul Sud din Focsani. Se lauda ca la el gasesti tot ce iti trebuie, de la imbracaminte pina la pastile de tintari. O spune rizind in timp ce aseaza o bluza chinezeasca pe o jumatate de manechin. Un client trece prin fata magazinului si il saluta amical. "A cumparat din magazinul meu, ma salut zilnic cu el, retin foarte bine fetele oamenilor", ne spune iranianul. Cind spune acest lucru i se umezesc ochii: "Si fetita mea saluta pe toata lumea, retine la fel figurile oamenilor". Dar asta se intimpla anul trecut, ultima data cind a vazut-o. Se duce spre unul din rafturi, tirindu-si piciorul drept, scoate dintr-un caiet o fotografie si imi arata fetita. "Numele ei este Tahmine, l-am luat din cartea unui mare scriitor al Iranului, era mama regelui Persiei Vechi", povesteste iranianul. Il intreb ce a patit la picior. "L-am betegit in razboiul din Irak, dar am avut si un accident in 2005. Am fost la un pas de moarte", si-a amintit acesta. Dar durerea fizica este neinsemnata pe linga cea sufleteasca. De citeva luni nu mai stie nimic de sotia si fetita lui. "As vrea prin intermediul ziarului dumneavoastra sa dau de ele, mi-as dori mult", ne roaga Naseri Meimandi.


Prietenia cu romanii l-a costat


Naseri Meimandi a venit in Romania 1991 ca turist. De atunci a ramas aici, sperind sa isi faca o viata frumoasa. Si-a deschis atunci o afacere in Bucuresti. Toate pareau ca merg bine, cistiga bani, isi facuse prieteni, numai ca starea de bine nu a durat prea mult. "Mergeam la prietenii pe care mi-i facusem, ei veneau la mine, ne intelegeam foarte bine, am ajuns sa imi ofer numele ca garantie pentru ca ei sa isi ia marfa in valoare de 20.000 de dolari. Asta se intimpla in 1998, erau multi bani atunci. Numai ca nu au mai dat banii", ne-a declarat iranianul. Una peste alta, a mai pierdut vreo 10.000 de dolari cind banca unde ii avea a dat faliment. In fiecare an isi spunea ca se intoarce in Iran. Numai ca in 2005 s-a nascut fetita lui, Naseri Meimandi Tahmine, dupa ce in 2000 s-a casatorit cu o vrinceanca din comuna Tataranu si s-a mutat in Focsani. De atunci copilul a devenit cea mai importanta persoana din viata lui. La fel ca afacerea pe care a deschis-o la inceput in Romania, casnicia parea sa mearga bine. Si-a deschis si magazinul in Focsani, dar ghinionul i-a dat din nou o lovitura. De doua luni nu mai stie nimic nici de sotie, nici de copil. A mers la Politia din comuna Tataranu, a facut declaratii peste declaratii, dar nimic. Nimeni pare sa nu stie nimic. "Fetita mea este singurul lucru care ma mai retine in Romania si sper ca institutiile acestui stat sa ma ajute sa o gasesc", ne-a declarat iranianul.


A luptat in razboiul impotriva lui Sadam Hussein


Naseri Meimandi Gholamabas spune ca a fost soldat in armata iraniana in razboiul cu Irakul din anul 1980. "Multi prieteni cu care am copilarit au murit in acel razboi. Eu unul am fost ranit la picior de explozia unei rachete", ne-a povestit iranianul. Naseri nu a vrut sa intre in detaliile politice sau militare ale acestui razboi, s-a limitat in a spune ca a suferit mult dupa moartea prietenilor sai. In timpul discutiei si-a amintit de familia sa din Iran, de fratele si cele trei surori ale sale despre care spune ca de ani buni il roaga sa se intoarca acasa. "In Iran oamenii sint buni cu tine, ai o problema te ajuta, aici gasesti asa ceva foarte rar. Singurul lucru care mi-a placut aici a fost natura, muntele cu padurile sale. Acolo nu avem asa ceva", spune dezamagit iranianul. In fiecare zi a sperat ca lucrurile se vor imbunatati aici. "M-a dezamagit prea mult Romania, asa ca vreau sa ma intorc in Iran", ne-a spus iranianul Naseri. Nu ii pare rau de banii pe care i-a pierdut, il deranjeaza faptul ca aici lucrurile sint "pe dos". "Aici toata lumea vorbeste numai teorie, la practica sint zero", a incheiat iranianul. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 17 ore, 13 minute, 30 secunde
Singurul investitor strategic din Focsani! Cui sa ii adresez caldele mele multumiri?
, acum 739370 zile, 17 ore, 13 minute, 30 secunde
Domnule Titi ,te rog nu mai fi asa de de rautacios cu investitorii din provincia europeana ca ramanem fara ei si o sa ajungem acolo unde suntem !! Si cum adica cui trebuie sa multumim ??? Ma uimiti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.