Social

Se elibereaza retete compensate si gratuite!

Raluca Manolache
14 iun 2011 2104 vizualizări
Medicii de familie s-au intilnit duminica si au realizat bilantul protestului u PMF Vrancea le recomanda doctorilor, membrii ai organizatiei, sa depuna dosarele de contractare si sa foloseasca de astazi tipizatele CAS

Conflictul medicilor cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) s-a incheiat si incepind de astazi medicii de familie ar putea prescrie din nou retete gratuite si compensate, trimiteri catre medicii specialisti din ambulatoriu si laboratoarele de analize medicale. De altfel, medicii de familie din tara s-au reunit duminica intr-o sedinta extraordinara la Bucuresti pentru a realiza bilantul protestului. "Acestia au apreciat pozitiv reusita celor doua reprezentante nationale in cadrul negocierilor, intr-o lupta/confruntare inegala in care autoritatile statului au incercat sa dezinformeze si manipuleze opinia publica, au exercitat presiuni incredibile asupra medicilor de familie si asupra liderilor lor si au manifestat totala lipsa de interes fata de nevoile reale de asistenta medicala primara ale romanilor. Reprezentantii judeteni nu au fost de acord cu demisiile anuntate de dr. Doina Mihaila si dr. Rodica Tanasescu si acestea au fost mandatate sa reprezinte in continuare interesele medicilor de familie", a transmis dr. Grigore Hanta, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea intr-un comunicat de presa. Asa se face ca incepind de astazi, PMF recomanda medicilor, membrii ai organizatiei, sa depuna dosarele de contractare la CAS Vrancea, dar si utilizarea formularelor tipizate precum retete de compensare, trimiteri investigatii, internari. Medicii de familie le multumesc pacientilor, care au inteles motivele protestului, si au ajutat astfel ca si cererile privind interesele pacientilor sa fie solutionate.


Ce s-a cistigat si ce s-a pierdut


In urma protestului medicilor de familie a fost eliminata introducerea plafonului de medicamente la medicul de familie, pacientul cu boli cronice poate fi vazut lunar si poate primi reteta lunar, la cronicul stabilizat se pot prescrie medicamente si pe 2-3 luni, "pacientul 21" plateste consultatia la medicul de familie insa poate beneficia in urma consultatiei de retete compensate, analize si consultatii in alte unitati sanitare, daca este asigurat, garzile in centrele de permanenta sint optionale, nu obligatorii, iar costurile implementarii informatizarii sistemului sanitar nu mai cad in sarcina doctorului de familie, contractul individual este pe un an, pina la 31 decembrie 2011 etc. Medicii nu au reusit sa obtina suplimentarea bugetului alocat, eliminarea sistarii platilor de catre CNAS in cazul unui litigiu intre CNAS si furnizor, anularea taxei de evaluare a cabinetului de 250 lei in mediul rural si 1.000 lei in mediul urban, eliminarea codurilor de bare (nou introduse) de pe retete si biletele de trimitere cu regim special etc. (Raluca MANOLACHE)


Termen final de depunere a dosarelor de contractare cu CAS


Astazi este practic ultima zi in care furnizorii de servicii medicale care doresc sa intre in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea isi pot depune dosarele de contractare. Conform unui anunt al institutiei pe 15 iunie urmeaza sa se afiseze lista cu dosarele invalidate, urmind ca solutionarea contestatiilor si afisarea listei cu dosarele admise sa se faca pe 17 iunie. In perioada 20 "" 30 iunie furnizorii vor fi chemati la negociere si la semnarea contractelor in baza carora le vor putea oferi servicii asiguratilor si vor putea fi platiti. Aproape 400 de furnizori de servicii medicale s-au aflat anul trecut in contract cu CAS Vrancea. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.