Social

Greva medicilor de familie aglomereaza UPU

Raluca Manolache
10 iun 2011 1379 vizualizări
Bolnavii au ales sa mearga direct la spital pentru a beneficia de un consult gratuit u medicii sint hotariti sa nu intre in contract cu CAS

Liberele medicilor de familie au aglomerat UPU! Doctorii de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" lucreaza la foc continuu si asta pentru ca pacientii care ar fi trebuit sa treaca pe la cabinetele medicilor de familie, au renuntat. Pentru ca nu pot obtine retete compensate si gratuite, bolnavii au ales sa mearga direct la spital pentru a beneficia de un consult gratuit si o serie de analize, chiar daca nu reprezinta urgente medicale. "A crescut numarul pacientilor care se adreseaza Unitatii de Primiri Urgente. Vin foarte multe persoane care nu reprezinta urgente medicale si care si-ar putea rezolva problema la un cabinet din policlinica", spune Alina Pelin, purtatorul de cuvint al Spitalului. Medicii din ambulatoriul unitatii spitalicesti nu mai au parte de foarte multi clienti. Si asta pentru ca bolnavii nu au mai primit in ultimele zile trimiteri catre medicii specialisti din ambulatoriu pentru a fi consultati gratuit. Si cum un consult la medicul specialist este 40 de lei, iar un consult la medicul primar este 50 de lei, cei mai multi dintre bolnavi au ales sa-si amine vizita la doctor. Cu toate acestea, pacientii sint alaturi de medicii lor de familie si le sustin cauza. "Au si ei dreptate in felul lor. Trebuie sa-si plateasca salariatii. Am platit pentru sanatate cit am lucrat si acum imi taie si din pensie. Nu este normal asa ceva. Pe medici ii inteleg pentru ca trebuie sa-si cistige si ei drepturile. Nu este normal ceea ce se intimpla si ne afecteaza cel mai mult pe noi, pensionarii si chiar salariatii pentru ca salariile sint cum sint", a spus Paula Besleaga, din Odobesti.

Cele mai aglomerate cabinete din ambulatoriu au ramas cele in specialitatile cardiologie si diabet. "Medicii isi fac datoria dar si noi platim suficient pentru asa ceva. Platim la sanatate. Sint boli care necesita medicamente in fiecare luna si normal ca situatia este foarte grea", ne-a mai spus o pacienta. Medicii de familie din Vrancea s-au intilnit ieri si au purtat discutii pe tema incheierii contractului cadru pe 2011-2012. Grigore Hanta, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, spune ca medicii sint hotariti sa nu semneze acest document. "Avem convingerea ca ceea ce solicitam pentru pacienti si cabinetele noastre este la limita bunului simt si la limita subzistentei. Doar aparitia pe posturile publice de televiziune a presedintilor Federatiei Nationale a Medicilor de Familie si Societatii Nationale a Medicilor de Familie cu comunicarea ca s-a ajuns la un compromis, probabil ca ne va determina la semnarea contractelor", mai spune dr. Grigore Hanta. Medicii de familie au refuzat sa intre in contract cu CAS de la 1 iunie. Acestia nu au mai avut temeiul legal sa prescrie pilule gratuite si compensate, trimiteri la medicul specialist sau la laboratoarele de analize. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.