Social

Unii medici renunta la protest, altii ramin pe metereze

Raluca Manolache
9 iun 2011 1114 vizualizări
Din cei 384 de furnizori care se aflau in contract la sfirsitul anului trecut, doar 104 au semnat actele aditionale pentru luna iunie u farmacistii sint decisi sa semneze noul contract pentru ca au reusit sa scoata o serie de reglementari ce ii nemultumeau

Medici "dezertori"! O parte din medicii de familie din Vrancea au ales sa intre in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) chiar daca majoritatea colegilor din judet refuza acest lucru. Sase medici din cei aproape 150 din judet au ales sa incheie actele aditionale pentru luna iunie, situatie in care vor putea sa le acorde pacientilor formularele "bancii din sanatate", precum retete gratuite si compensate, bilete de trimitere la medicii specialisti si laboratoare de analize. CAS a facut publica lista medicilor: dr. Soare Georgeta Baican "" Vinători, dr. Valeriu Condrea "" Jaristea, dr. Carmen Datcu "" Homocea, dr. Maria Pascu "" Rimniceni, dr. Liliana Popescu "" Focsani si dr. Lucia Jeny Tanasa "" Homocea.

Cert este ca majoritatea doctorilor de familie continua protestele si solicita modificarea contractului cadru pentru 2011 "" 2012. "Ar fi trebuit sa aiba loc o intilnire marti cu Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate insa, din motive care nu au depins de medicii de familie, aceasta nu s-a mai tinut. Medicii isi desfasoara activitatea in conditiile legale date. Sintem la cabinet, dam consultatii, retete simple, dar nu folosim formularele CAS. Ii vom sfatui pe pacienti sa mearga la CAS sa-si ceara drepturile. De miine (astazi n.r.) vom trece oficial la plata consultatiei", a mentionat dr. Grigore Hanta, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. Si Colegiul Medicilor din Romania este alaturi de medicina de familie. "Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania a constatat: prezenta criza este urmare a lipsei dialogului si a unor consultari autentice intre actorii din domeniul sanitar, precum si a unei atitudini dictatoriale si de monopol din partea CNAS. Consiliul National al CMR constata ca, in locul unei incercari de a dezamorsa aceasta criza, decidentii apeleaza la dezinformare, denigrarea medicilor si santajarea acestora, fara sa tina cont de repercusiunile asupra calitatii actului medical si de interesele pacientilor", spune CMR. Conform situatiei CAS, din cei 384 de furnizori care se aflau in contract la sfirsitul anului trecut, doar 104 au semnat actele aditionale pentru luna iunie.


Farmacistii vor incheia contractul cu CAS


Daca pacientii nu au mai primit retete gratuite si compensate de la medicii de familie, nici farmaciile nu au mai avut foarte multi clienti. Cei mai multi dintre bolnavi s-au adresat unitatilor farmaceutice din oras, dar au cumparat cite doua, trei pastile in functie de banii pe care ii aveau in buzunar. "Ma ingrijoreaza resemnarea oamenilor. Sint de acord ca pacientii empatizeaza cu medicii, dar nu ii vad revoltati fata de cei care conduc acest sistem. Sint resemnati si nu au puterea sa mai reactioneze", spune Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor Vrancea. Farmacistii sint decisi sa semneze noul contract pentru ca au reusit sa scoata din proiectul cadru o serie de reglementari ce ii nemultumea. Este vorba despre obligatia farmaciilor de a lucra intr-o singura unitate si introducerea conceptului de farmacie de familie. Pina pe 14 iunie, furnizorii trebuie sa depuna la CAS dosarele pentru incheierea contractelor de finantare pentru 2011 "" 2012. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.