Social

Lucrezi mult in bataia soarelui? Patronul trebuie sa-ti dea apa rece

Sorin Tudose
8 iun 2011 1044 vizualizări
Confectiile sint printre cele mai toropitoare locuri de munca

Desi zilele extrem de calduroase inca nu au venit, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Vrancea sint pregatiti sa verifice modul in care angajatorii respecta obligatiile pe care le au fata de proprii angajati. In cazul unor temperaturi de 37 grade Celsius care se inregistreaza cel putin doua zile la rind, agentii economici trebuie, printre altele, sa isi readapteze programul de lucru. De asemenea, angajatorii trebuie sa asigure intre 2 si 4 litri de apa fiecarui angajat in parte, sa asigure echipament de protectie acolo unde contactul cu razele solare este continuu si sa ofere mai multe pauze de la lucru. "Inca nu este momentul pentru a verifica aceste aspecte ce tin de temperaturi extreme pentru ca, de regula, spre finele lunii iulie incepe sa fie foarte cald. Oricum, daca va fi nevoie, vom face controale si in acest sens", a declarat Eliza Botezatu, sefa interimara a ITM. Aceasta a mai precizat ca in cursul anului trecut au fost aplicate doar citeva sanctiuni pentru patronii care nu asigurau apa rece muncitorilor. "De regula, in domenii precum constructiile, agricultura, confectiile si pe la brutarii se lucreaza in conditii de temperaturi mari si in aceste locuri trebuie sa se asigure apa necesara hidratarii muncitorilor. Vara trecuta am avut un angajat la o fabrica de confectii care ne-a reclamat tocmai acest lucru, ca nu i se acorda apa, desi era foarte cald. Angajatorii risca sanctiuni daca nu respecta drepturile muncitorilor", a mai adaugat Eliza Botezatu. (S. TUDOSE)


Codul Muncii a triplat numarul de contracte de munca


Reprezentantii ITM au vrut sa verifice cite contracte de munca au fost inregistrate pe luna mai pentru a vedea impactul Noului Cod al Muncii in rindul angajatorilor din Vrancea. In urma verificarilor s-a constat ca numarul acestor contracte de munca este de 3.930, din care 2.859 de muncitori lucreaza pe perioada nedeterminata. "Am vrut sa vedem exact cite contracte au fost incheiate. Am solicitat Inspectiei Muncii sa ne dea un raport complet pe luna mai. Avind in vedere ca aveam 1.300-1.500 de contracte pe luna putem spune ca este o crestere foarte mare, spectaculoasa", a declarat Eliza Botezatu. Aceasta a mai precizat ca actualul Cod a mai disciplinat angajatorii si ca acest lucru reiese si din munca de teren a inspectorilor, care nu ar mai gasi atit de multe nereguli ca in trecut. (S. T.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.