Social

Spitalele vor primi bani in functie de clasificare

Raluca Manolache
23 mai 2011 816 vizualizări
In 2010, cele sapte spitale din Vrancea au primit prin Casa de Asigurari de Sanatate peste 20 milioane de euro

Spitalele vor primi ani in functie de clasificare. Dupa ce Ministerul Sanatatii a decis inchiderea mai multor spitale, acum se lucreaza la noua modalitate de decontare a serviciilor medicale oferite in unitati in functie de clasificarea lor. Pe site-ul MS se afla in dezbatere publica un proiect privind stabilirea sumelor minime contractate de spitale cu casele de asigurari pentru serviciile de spitalizare continua, pe baza clasificarii spitalelor in functie de competenta. Se va stabili o formula de calcul astfel incit suma minima de contractare ar trebui sa fie produsul dintre suma posibila de contractare si valoarea procentului de referinta pentru categoria I de clasificare (P), procent ce nu a fost inca stabilit. Acest "P" va fi diminuat cu diferite procente in functie de clasificarea obtinuta cu 3%, 4%, 5%, 15%, 23% sau 33% in cazul spitalelor neclasificate. "Din momentul clasificarii contractele de finantare vor fi la fel pentru spitalele din aceeasi categorie", a precizat dr. Catalin Graur, directorul Directiei de Sanatate Publica. Autoritatile din sanatate au propus ca Spitalul Judetean "Sf. Pantelimon" din Focsani sa se clasifice in categoria III, spitalele din Panciu, Vidra si Adjud in categoria IV, iar unitatea din Dumbraveni si Centrul Materna in categoria V. Conducerea Spitalului Dumbraveni spera ca banii alocati dupa aceasta clasificare sa fie suficienti astfel incit salariile sa nu fie diminuate, asa cum s-a intimplat si la Spitalul Socola din Iasi. "Daca nu ne incadram cu cheltuielile de personal in procentul de 70% se va umbla la sporuri. Nu stim cind vom intra in contractare, timpul este insa destul de scurt pina la 1 iunie. Odata cu noua clasificare nu cred ca va fi spital care sa se incadreze in procentul de 70% cheltuieli de personal", spune jr. Costel Negoescu, managerul unitatii. In 2010, cele sapte spitale din Vrancea au primit prin Casa de Asigurari de Sanatate un buget de aproape 88 milioane de lei, adica peste 20 milioane de euro. Banii au fost impartiti astfel: Spitalul din Focsani "" 54,9 milioane de lei, Spitalul Adjud "" 12,3 milioane de lei, Spitalul Marasesti, care intre timp s-a inchis "" 2,4 milioane de lei, Spitalul Odobesti, care se afla in acest moment in conservare "" 3,2 milioane de lei, Spitalul Panciu 4,4 milioane de lei, Spitalul Vidra "" 3,8 milioane de lei si Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbraveni "" 7,6 milioane de lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.