Social

Haosul reorganizarii spitalelor continua in Vrancea

Raluca Manolache
11 mai 2011 810 vizualizări
Ministerul Sanatatii nu a decis daca preia spitalele din Focsani, Dumbraveni si Vidra u subprefectul Sorin Hornea crede ca in Vrancea ar fi trebuit sa ramina doar Spitalul Judetean de Urgenta si Spitalul Adjud

"S-a creat in sanatatea publica un haos care a dus la inrautatirea serviciilor sanitare"! Acesta a fost mesajul transmis ieri de pensionarii care au participat la sedinta consiliului consultativ de dialog civic organizat la Prefectura. Vasile Vilcu, presedintele Uniunii Pensionarilor Vrinceni, le-a atras atentia invitatilor ca reforma se impunea, dar modul de aplicare a lasat de dorit si acum populatia este cea care are de suferit de pe urma schimbarilor din sistemul sanitar. "S-a creat in sanatatea publica un haos care a dus la inrautatirea serviciilor sanitare. Reprezentam 42% din bugetul de sanatate, am dat si dam de trei ori CASS. Daca platim, trebuie sa avem si pretentii. Or sistemul sanitar nu conduce la imbunatatirea calitatii actului medical, ci mai mult la o incalcare a demnitatii umane", a precizat Vasile Vilcu. Haosul reorganizarii spitalelor continua in Vrancea si asta pentru ca statutul a trei spitale este incert pentru moment. Desi spitalele din Odobesti si Marasesti sint inchise de mai bine de o luna, Ministerul Sanatatii nu a decis nici pina la aceasta data daca preia unitatile din Focsani, Dumbraveni si Vidra. "Pentru comasare au fost propuse doua spitale, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbraveni si Spitalul comunal Vidra sau se vor transforma in sectii exterioare ale Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon". La propunerea consiliilor locale Dumbraveni si Vidra s-au inaintat la MS propuneri pentru preluarea acestor spitale de catre primariile respective. Pina in acest moment nu a fost luata nici o hotarire in acest sens", a transmis dr. Catalin Graur, directorul Directiei de Sanatate Publica. Reorganizarea unitatilor este sustinuta si de subprefectul Sorin Hornea. Acesta crede ca in Vrancea ar fi trebuit sa ramina doar doua unitati, Spitalul Judetean de Urgenta si Spitalul Municipal Adjud pentru ca numarul de medici este foarte mic. (Raluca MANOLACHE)


Obligativitatea cardului de sanatate, un abuz


Nici introducerea cardului de sanatate nu este privita cu ochi buni de pensionari. Acestia nu inteleg de ce cardul este obligatoriu in conditiile in care si cuponul de pensie poate fi folosit pentru atestarea calitatii de asigurat la sanatate. Cardul va intrat in posesia tututor persoanelor asigurate cu virsta peste 18 ani si va costa aproximativ doi euro. Documentul va avea cinci ani valabilitate si dupa distribuirea acestuia, asiguratii vor trebui sa prezinte cardul la accesarea oricarui serviciu public de sanatate, in caz contrar urmind sa plateasca serviciile medicale solicitate. Pe acest card ar urma sa fie introduse toate datele medicale ale pacientului, datele de identitate, codul numeric personal, codul asiguratului etc. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.