Social

Medicii de familie rezolva urgentele de cod verde

Raluca Manolache
10 mai 2011 969 vizualizări
Infiintarea centrelor de permanenta se va putea face de catre un grup de sapte medici

Medicii de familie isi vor desfasura activitatea in centrele de permanenta dupa noi reguli ce vor intra in vigoare la 1 iunie 2011. Desi initial doctorii de familie erau fortati sa acorde asistenta medicala in centrele de permanenta, conform proiectului initiat de Ministerul Sanatatii acestia vor avea posibilitatea sa opteze sau nu pentru aceasta activitate suplimentara. Infiintarea centrelor se va putea face de catre un grup de sapte medici, iar in cazul in care nu se poate respecta aceasta conditie, centrele se pot infiinta si cu cinci sau sase medici de familie daca acestia pot asigura functionalitatea centrului. "Fata de primul proiect, in general, prevederile sint mai permisive. S-au eliminat sanctiunile pentru neparticipare si ramine la latitudinea fiecarui medic daca participa la aceste garzi sau nu. Sint prevazute si obligatiile autoritatilor si Directiei de Sanatate Publica privind implicarea in infiintarea acestor centre. Ramine sa vedem daca cei interesati vor gasi spatii, le vor autoriza si dota in conformitate cu legislatia in vigoare", spune dr. Grigore Hanta, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. Ministerul a publicat si lista serviciilor cuprinzind urgentele medico-chirurgicale "cod verde" pentru care se pot acorda consultatii de urgenta in cadrul centrelor sau la domiciliul pacientilor. Chiar daca se dispune si majorarea tarifelor pentru efectuarea garzilor, medicii sustin ca acestea sint in continuare mici pentru ca odata cu plata darilor catre stat sumele ramase vor fi infime. Astfel, un medic de familie va primi un tarif orar de 12, 8 lei/h indiferent de gradul profesional. Autoritatile au luat in calcul infiintarea de centre de permanenta in Odobesti si Marasesti, orase care au ramas fara spitale locale. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.