Social

Nu s-au facut celule pentru patronii care exploateaza prin munca

Sorin Tudose
7 mai 2011 794 vizualizări
Directorul de la Inspectoratul Teritorial de Munca spune ca e cale lunga pina la inchisoare in cazul angajatorilor care nu respecta legislatia muncii

Potrivit noului Cod al Muncii, angajatorii depistati de inspectorii muncii cu mai mult de cinci angajati fara forme legale se aleg cu plingere penala, actiune care ar putea trimite chiar la inchisoare patronii. De la inceputul anului au fost identificati doar doi angajatori din domeniul viticulturii si din constructii cu cite sase respectiv sapte muncitori care lucrau "la negru". "Pina la 1 mai, cind a intrat in vigoare codul nou, nu puteam sa facem altceva decit sa ii amendam, ceea ce s-a si intimplat. Pe cel identificat cu sase muncitori la negru l-am sanctionat cu 18 mii de lei, iar pe celalalt cu 21 de mii de lei", a declarat Eliza Botezatu, directorul interimar al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM). Cu toate ca pina acum nu au fost gasiti decit doi patroni care au "sarit calul" timpul nu e pierdut, spune sefa ITM. "Perioada in care se foloseste intens munca la negru incepe cu jumatatea lui martie si tine cam pina la finele lui septembrie, cu apogeul in vara. In toate domeniile creste nivelul de munca datorita vremii bune. Tocmai de aceea este posibil sa gasim in perioada urmatoare si patroni care au mai mult de cinci muncitori fara forme legale. Oricum, chiar daca facem plingere penala la politie este drum lung pina la inchisoare", a adaugat Eliza Botezatu. De la inceputul anului si pina acum nu a fost facuta nici o plingere penala. Pe vechiul Cod al Muncii se putea face o astfel de plingere doar in cazul in care cel sanctionat era recidivist. Constructiile, prelucrarea lemnului, dar si confectiile si comertul sint domeniile in care munca nedeclarata persista, motiv pentru care acestea vor fi prioritare pentru inspectori. Vega 93, firma ce desfasoara lucrari pe bani publici in tot judetul de mai multi ani a fost si ea "luata la puricat", dar a fost gasita in regula. Cei de la ITM spun ca, de regula, firmele mari, care lureaza cu statul, nu risca sa angajeze "la negru". (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 1 ora, 9 minute, 45 secunde
dar de munca ........ nu umbla nimeni pe strada sa ofere de munca??? doar sa dea afara si criza.... atit!!!! cred ca cea mai buna este o revolutie muta!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.