Social

Un copil a ajuns la spital dupa ce a inghitit o moneda

Raluca Manolache
2 mai 2011 1502 vizualizări
Banutul se afla la jonctiunea esofagului cu stomacul, micutul fiind salvat in ultimul moment u banutii, piesele de jucarii, nucile sau substantele toxice si medicamentele le fac cu ochiul copiilor curiosi

Medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani au parte de tot mai multi copii care ajung la spital dupa ce au inghitit diferite obiecte sau substante toxice pentru organism. Saptaminal, in sectia de pediatrie ajung parinti ai caror copii au inghitit, si-au bagat in nas sau in urechi tot felul de lucruri, unele mai neobisnuite decit altele. Numai in ultimul an aproape 90 de micuti au avut nevoie de ajutor medical din acest motiv. Fie ca au in inghitit monede, piese de jucarii, plante, nuci sau insecticide, diluant, hipoclorit, mercur din termometru, toti copiii au primit ajutorul medical de care au avut nevoie. "Numarul copiilor care ajunge la spital cu intoxicatii este destul de mare pentru zona in care locuim. Acest lucru este cauzat de lipsa de supraveghere a parintilor. De multe ori copiii vin in stare foarte grava si, facindu-le istoricul bolii, ne-am astepta ca si parintii sa fie alarmati de situatie. Am avut un caz extrem de delicat. O familie din Tecuci, de buna conditie, a adus copilul pentru ca celor doi parinti li s-a parut ca in timp ce se alimenta cu o bucatica de piine s-ar fi inecat. I-au bagat degetul pe git si au vazut ca este un pic de singerare in cavitatea bucala si au venit la spital sa i se faca o verificare. In momentul in care l-am examinat le-am spus ca trebuie sa ramina pentru investigatii suplimentare. Foarte greu i-am convins sa ramina. In momentul in care i-am facut radiografia avea o moneda exact la jonctiunea esofagului cu stomacul. Orice manevra de intoarcere a capului, efort de plins, de alimentatie ar fi insemnat decesul acestui copil", spune dr. George Munteanu, seful sectiei de pediatrie. Acesta spune ca majoritatea parintilor nu realizeaza pericolul din preajma celor mici motiv pentru care de multe ori nici nu stiu ce au inghitit sau cu ce s-au jucat. "Marea majoritate din aceste intoxicatii sint medicamentoase. Au ajuns la spital copii care au baut sampon, petrol, gaz, diluant, hipoclorit, mercur din termometre, insecticide, substante care daca sint ingerate in cantitate mare pot fi mortale", atrage atentia pediatrul. De altfel, cei mai multi copii care ajung sa inghita obiecte metalice sint trimisi in centrele universitare. Medicul mai spune ca parintii nu pot face nici o manevra acasa si cu cit ajung mai repede la spital cu atit mai bine. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.