Social

Apneea in somn, diagnosticata si la Spitalul Judetean

Raluca Manolache
26 apr 2011 4280 vizualizări
Apneea in somn, intreruperea temporara a respiratiei, poate fi diagnosticata cu ajutorul unui poligraf u medicii atrag atentia ca persoanele obeze sint predispuse sa faca aceasta afectiune

Sinteti somnorosi in timpul zilei?Va simtiti obositi dimineata?Sforaiti tare?Aveti probleme cu puterea de concentrare? Daca raspunsul este "Da" atunci ar trebui sa va ginditi ca suferiti de apnee in somn, intreruperea temporara a respiratiei, sindrom ce poate fi diagnosticat si la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani. Acest sindrom care poate duce, in foarte multe cazuri, la decese inexplicabile poate fi stabilit in sectia de pneumofiziologie dupa ce unul dintre medicii pneumologi a primit in comodat, cu titlu gratuit, de la o firma din Bucuresti un poligraf. Bolnavul este conectat noaptea la acest aparat care, in timpul somnului, inregistreaza o serie de date, de la fluxul de aer, saturatia de oxigen, puls, miscari ale toracelui, pina la sforait. "Polisomnograful se gaseste in laboratoarele de somnologie si analizeaza fata de acest poligraf si stadiile somnului si se face sub supraveghere medicala. Cind nu avem acces la acest polisomnograf diagnosticul se poate pune cu ajutorul poligrafului, care are un cost mai redus si poate fi folosit si la domiciliul pacientului. Avem acest aparat pe care il folosim fie in spital, fie la domiciliul pacientului. Poligraful este folosit atunci cind suspectam apneea in somn. Este vorba de pacienti care se pling de somnolenta excesiva in timpul zilei, de oboseala si carora le scad performantele intelectuale. Pacientii au tulburari de concentrare, sint iritabili, depresivi", a precizat medicul pneumolog Ionela Mocanu. Exista si o serie de factori ce pot produce aceasta afectiune a aparatului respirator. Obezitatea este unul dintre factorii de risc, alaturi de virsta, fumat, consumul de alcool si consumul de medicamente. Semnele de boala, neluate in considerare, pot duce la hipertensiune, infarct, diabet, insuficienta cardiaca, impotenta, adormire imediata etc. Dr. Ionela Mocanu spune ca tratamentul apneei de somn este reprezentat fie de schimbarea stilului de viata, fie de utilizarea unui dispozitiv de respirat. "Acest aparat care livreaza presiune constanta pozitiva pe timpul somnului mentine deschise caile respiratorii superioare, imbunatateste calitatea somnului", arata medicul pneumolog. Un astfel de aparat costa aproximativ 1.200 euro, tocmai de aceea foarte putini bolnavi isi permit sa aiba unul personal. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 3 ore, 13 minute, 15 secunde
Poligraf e una, polisomnograf e alta. Oricum, e bine venit.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.