Social

Bolnavii cronici abandonati in spital de Paste

Raluca Manolache
23 apr 2011 793 vizualizări
"Multe familii care au pe cineva bolnav in casa prefera sa il interneze in perioada sarbatorilor pascale in spital , ne-a spus dr. Vasile Costin de la Directia de Sanatate Publica u salonul de spital a devenit casa unei femei de aproape doi ani, dupa ce a suferit arsuri grave in urma unui incendiu

Abandonati in spitale de Paste! Trista realitate a fost constatata de catre inspectorii din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea in urma controalelor realizate la recomandarea Ministerului Sanatatii privind modul de tratare a pacientilor imobilizati. Dupa ce au mers in cele cinci spitale din judet si au monitorizat calitatea actului medical si modul de aprovizionare cu medicamente, mai ales in preajma sarbatorilor de Paste, inspectorii sanitari au observat ca tot mai multi batrini sint uitati in spital de propriile rude. Dr. Vasile Costin, de la DSP, spune ca in special in spitalele care au sectii de boli cronice, cum ar fi Panciu si Dumbraveni, se intilneste aceasta situatie. "S-a constatat ca multe familii care au pe cineva bolnav in casa prefera sa ii interneze in perioada sarbatorilor pascale in spital", a mentionat dr. Vasile Costin. De asemenea, inspectorii au mai gasit si doua cazuri mai speciale, bolnavi parasiti de familie pe un pat de spital. Un caz mai dramatic este cel al unui barbat internat la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbraveni. Pacientul, care sufera de cancer in stare terminala, a fost internat aproape doua luni la Spitalul Judetean din Focsani, iar mai apoi a fost transferat la unitatea din Dumbraveni pentru a fi tinut sub tratament si supraveghere medicala. Medicii spun ca pacientul suferea de casexie (n.r. stare de slabiciune profunda a organismului) si nici un apartinator nu a dorit sa il ia acasa. Un alt caz este cel al pacientei de 34 ani de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" care se afla internata in sectia de chirurgie plastica de aproape doi ani. Aceasta a fost internata in luna iunie 2009 cu arsuri pe mai bine din jumatatea corpului si de atunci ocupa un pat al sectiei, spitalul devenind prima casa a femeii. Chiar daca bolnavii imobilizati la pat sint predispusi pentru a face escare, inspectorii sanitari spun ca in general nu au fost astfel de cazuri. Controlul a fost realizat dupa ce ministrul Sanatatii a dezvaluit un caz foarte grav de escara la o pacienta imobilizata la pat la Centrul Medical Baneasa din judetul Constanta. (Raluca MANOLACHE)


Oua rosii si cozonaci pentru bolnavi


Pacientii care vor ramine internati de Paste la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani se vor putea bucura de un meniu special. Cei care nu vor putea sta alaturi de cei dragi la masa in prima si a doua zi de Paste se vor putea infrupta din produsele traditionale pe care sigur le-ar fi consumat si acasa. Nu au fost uitate nici ouale rosii. Bucataresele spitalului vor inrosi 400 de oua, ce vor fi ciocnite de pacientii unitatii. De la masa nu va lipsi nici cozonacul. Si pacientii internati la Spitalul Municipal Adjud vor putea sarbatori Pastele asa cum se cuvine si de pe un pat de spital. Unitatea pregateste un meniu aparte pentru bolnavi. In acest sens, spitalul a comandat si de 200 oua rosii si 50 de cozonaci. Medicii le atrag insa atentia gurmanzilor sa aiba grija cit si ce maninca pentru a nu ajunge la spital. (R. M.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.