Social

Medicii fac tratament la bolnavii TBC chiar si la groapa de gunoi

Raluca Manolache
24 mar 2011 1631 vizualizări
328 de persoane au fost diagnosticate anul trecut cu TBC u persoanele fara adapost diagnosticate cu aceasta boala ar trebui sa fie internate in unitati medico-sociale pentru a urma in totalitate tratamentul

"Pentru o lume fara tuberculoza. Informeaza! Elimina! Se intimpla aici, se intimpla acum. Ti se poate intimpla si tie". Acesta este mesajul transmis cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Tuberculozei care se serbeaza in fiecare an pe 24 martie. Cu aceasta ocazie, specialistii din sanatate s-au intilnit ieri la Directia de Sanatate Publica (DSP) pentru a discuta despre problemele intimpinate in sistem si cu pacientii diagnosticati cu aceasta boala. Chiar daca numarul bolnavilor scade de la an la an, in 2010 fiind diagnosticate cu tuberculoza 328 de persoane din Vrancea, rata de vindecare fiind de 73%, foarte multi pacienti refuza in continuare sa recunoasca ca sint bolnavi si sa urmeze un tratament corespunzator de teama stigmatizarii sociale. Aspect ce le ingreuneaza munca medicilor pneumologi de la Spitalul din Focsani, care trebuie sa duca munca de lamurire cu toti cei ce sint jenati de situatie si incearca sa se ascunda de reactia oamenilor. O problema majora o reprezinta si persoanele fara adapost, care sufera de TBC. Medicii atrag atentia ca aceste persoane sint internate in spital, sint diagnosticate, incep un tratament, dar nu pot fi tinuti sase luni in spital. In aceste conditii, de cele mai multe ori bolnavii renunta la tratament. "O problema majora sint copiii din focare, cu parinti care nu vor sa-si faca tratamentul si persoanele care nu au domiciliu. Avem un pacient care sta la groapa de gunoi de la Golesti si asistentele merg sa ii duca tratamentul acolo, recolteaza spute acolo", arata dr. Iuliana Topana, medic pneumolog la dispensarul TBC. Doctorii spun ca in Vrancea ar fi nevoie de un asezamint medico-social pentru acesti pacienti. De altfel, specialistii atrag atentia ca intreruperea tratamentului poate agrava starea pacientului care poate dezvolta o rezistenta la medicamente. Daca in cazul unui pacient diagnosticat cu TBC tratamentul dureaza sase luni si costa in jur de 180 lei/luna, in cazul unui bolnav cu tuberculoza multridrog rezistenta tratamentul are o durata de aproape doi ani si costa 2.224 lei/luna. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.