Social

Tuberculoza multidrog rezistenta ia amploare in Vrancea

Raluca Manolache
19 mar 2011 1963 vizualizări
Cei care nu se trateaza corect risca sa faca o forma mai grava a bolii

Tot mai multe persoane fac tuberculoza multidrog rezistenta si sint obligate sa inghita pastile si trei ani la rind pentru a scapa de aceasta boala rezistenta la medicamentele. Numai in Focsani au fost diagnosticati in ultimul an zece pacienti, rezistenta fiind generata adesea de tratamentul incomplet efectuat sau inadecvat. "Din pacate, cazurile cu tuberculoza multidrog rezistenta sint in crestere. Acestea sint cazuri mai speciale pentru ca necesita un tratament mult mai scump, cu medicamente greu de tolerat, cu reactii adverse mult mai severe. Durata tratamentului este foarte lunga, de doi, trei ani si, din pacate, unele se cronicizeaza si, chiar dupa trei ani de tratament, nu au o evolutie foarte buna. O parte din pacienti s-au vindecat, dar sint si situatii in care tratamentul nu merge foarte bine. Aceasta multidrog rezistenta apare din cauza unui tratament care nu a fost efectuat corect", a precizat dr. Iuliana Topana, pneumolog la dispensarul TBC de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon". Bolnavii cu rezistenta la medicamente sint nevoiti astfel sa se trateze, in unele cazuri, zi de zi timp de sase luni, cu sase tipuri de medicamente, iar timp de 18 luni, sa ia patru feluri de tratamente. Pentru a preveni aparitia acestei forme de TBC se impune o diagnosticare cit mai devreme a bolii si aplicarea tratamentului corect si complet. Cu toate acestea, "boala saraciei", asa cum este supranumita tuberculoza, nu se extinde in Vrancea. Medicii de la sectia de pneumoftiziologie a spitalului au luat in evidente anul trecut 328 de persoane cu TBC. Din acestea, 276 au reprezentat cazuri noi si 52 de recidive. Medicii atrag atentia persoanelor care tusesc pentru o perioada lunga de timp sa se prezinte la medic pentru un control. De asemenea, alte simptome care prevestesc aceasta afectiune sint lipsa poftei de mincare, scaderea in greutate, febra, aparitia hemoptiziei (bolnavul scuipa singe) etc. în fiecare an, pe 24 martie se celebrează in lume "Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei", prilej cu care si medicii si Vrancea vor sa atraga atentia populatiei ca TBC-ul este o problema grava de sanatate. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.