Social

Coplata in sanatate se apropie fulgerator de pacienti

Raluca Manolache
9 mar 2011 1385 vizualizări

Bolnavii vor scoate din buzunar chiar si 600 de lei/an u pentru un consult la medicul de familie pacientul va plati 5 lei, pentru medicul specialist 50 lei, iar pentru sapte zile de spitalizare alti 100 lei

Bolnavii au nesansa sa cotizeze la Sanatate, chiar daca au platit o viata intreaga pentru a beneficia de gratuitate. Si asta pentru ca proiectul de lege care introduce tichetul moderator de sanatate pentru coplata unor servicii medicale a fost votat de Senat. Conform proiectului de lege, contributia personala a persoanelor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei/an, prag peste care asiguratii vor beneficia de servicii medicale gratuite. Situatiile intocmite de reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea arata ca, pentru un consult la medicul de familie, pacientul va scoate din buzunar 5 lei, pentru testele paraclinice 1 leu, pentru medicul specialist 50 lei, iar pentru sapte zile in asistenta spitaliceasca va trebui sa cotizeze cu 100 lei. "Coplata reprezinta contributia personala pentru anumite servicii medicale si are un nivel mai mult simbolic, in sensul in care tarifele sint destul de mici. Coplata va contribui la cresterea calitatii actului medical si a adresabilitatii asiguratilor catre medicina primara, la responsabilizarea asiguratilor, la o mai mare competitivitate in rindul furnizorilor de servicii medicale, la o mai buna monitorizare a cheltuielilor si la eficientizarea acestora. Tichetul pentru coplata va fi distribuit prin casele de asigurari de sanatate, va avea acelasi circuit ca si retetele, contribuind astfel la asigurarea unei evidente mai clare a seviciilor medicale acordate asiguratilor", explica Iustina Micu, purtatorul de cuvint al CAS Vrancea. De toate aceste taxe vor scapa, in conformitate cu proiectul de lege, copiii cu virsta pina la 18 ani, tinerii intre 18 si 26 de ani, daca sint elevi sau absolventi, pina la inceperea anului universitar, pensionarii cu venituri numai din pensii de pina la 700 lei/luna, bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente respectivelor afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse. Legea adoptata de Senat va merge spre dezbatere si vot la Camera Deputatilor. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.