Social

Spitalul Mare fugareste bolnavii cu «taxele de bolnita»

Raluca Manolache
2 mar 2011 2567 vizualizări
In Romania, sanatatea nu se mai face de mult din compasiune, nici macar pentru cei care cotizeaza lunar pentru a tine in viata sistemul public de sanatate u strategia de a percepe taxe bolnavilor a adus Spitalului Judetean peste 19 miliarde de lei vechi anul trecut u printre taxe se afla si cea de 30 de lei pentru rezervele V.I.P. si cea de intrare, de 5 lei u in schimb, nici o gravida nu a platit taxa oficiala de cezariana de 600 de lei, cu toate ca doar anul trecut au fost sute de asemenea nasteri u mamicile spun ca taxa se plateste, insa pe cale neoficiala si nu intra in bugetul spitalului u cei care ajung pe un pat de spital au trecut in prealabil si pe medicul de familie moment in care au fost nevoiti sa lase si acolo bani

Spitalul Judetean a intrat in lumea medicinii private, chiar daca serviciile oferite sint departe de cele din clinicile de profil. A avea calitatea de asigurat la Sanatate nu mai reprezinta nici un avantaj in Vrancea, chiar daca ai cotizat pentru ca in caz ca te loveste boala sa fii sigur ca poti beneficia de gratuitate la medic. Acest lucru il simt pe propria piele bolnavii care ajung la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani inca de la intrarea in unitate si pina la externare. Pentru ca banii alocati de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) sint insuficienti si pentru cumpararea de medicamente si materiale sanitare, "strategia" de a atrage fonduri o reprezinta preceperea taxelor de parcare, de insotitor, de intrare in unitate in afara orelor de vizita, pentru documentele necesare la externare precum bilet de iesire spital, scrisoare medicala, concediu medical si reteta etc. Anul trecut, spitalul a strins 1,9 milioane de lei (19 miliarde lei vechi) de la bolnavii jupuiti de bani in acest fel. Evident, bolnavii nu vad cu ochi buni aceste taxe, mai ales ca Ministerul Sanatatii doreste sa introduca in acest an coplata, o contributie personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale. In ultima perioada s-a ajuns ca salariatii spitalului sa fuga prin curte dupa cei externati pentru a le cere taxele, cum ar fi tariful de insotitor, de 10 lei pe zi, pentru cei neputinciosi. Conducerea spune ca banii sint folositi pentru achizitionarea de aparatura.


Nu pot sa fii tratat daca nu ai bani


Sanatatea costa din ce in ce mai mult. Persoanele care cotizeaza luna de luna la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate in speranta ca vor beneficia de gratuitate cind ajung la spital, simt pe propria piele problemele din sistem. De la intrare si pina la externare, bolnavii si apartinatorii trebuie sa plateasca o serie de taxe obligatorii pentru a putea beneficia de anumite servicii. Aceasta dupa ce trec si pe la medicii de familie, unde sint nevoiti sa duca si acolo mina la portofel. Bolnavii sint nemultumiti de aceste taxe si nu inteleg de ce trebuie sa mai cotizeze de vreme ce au dat bani o viata intreaga pentru a avea calitatea de asigurat. "Cred ca ar trebui sa se mai elimine din aceste taxe. Ne este foarte greu, nu ne ajungem cu banii. Cind se va introduce coplata nu stiu ce vom face. Nici cu ziua nu sintem platiti asa ca nu stiu ce facem", spune pensionara Niculina Toma, pe care am intilnit-o la iesirea din spital. Si cum aceste taxe nu sint suficiente, bolnavii care se interneaza primesc reteta in mina pentru a-si cumpara medicamentele necesare din propriul buzunar. Bolnavii nu vad cu ochi buni aceste taxe, mai ales ca Ministerul Sanatatii doreste sa introduca si coplata, o contributie personala la plata serviciilor medicale. "De unde bani. Noi mergem cu ziua la munca si iarna cu ajutorul social, cu ce sa traim. De unde sa platim", spuneun bolnav din Movilita. Printre taxele percepute se afla si cea de 30 de lei pentru rezervele medicale de categoria V.I.P.. Pentru liniste, mai multa intimitate si conditii mai bune bolnavii scot acesti bani din buzunar pentru a ocupa una dintre cele 20 de rezerve situate in sectii precum chirurgie, urologie, pediatrie, cardiologie, obstetrica-ginecologie, ORL, dermatologie sau infecto-contagioase. Taxa de salon a adus spitalului anul trecut 34.000 de lei. In schimbul taxei bolnavii au primit camere dotate cu televizor si grup sanitar propriu, unele chiar cu aer conditionat, dar, cel mai important, au evitat riscul de a sta cite doi in pat.


Taxa de intrare ca la muzeu


Nici intrarea in spital nu este gratuita. Cei care doresc sa isi viziteze rudele suferinde si nu vin cind este programul oficial de vizite, trebuie sa plateasca. Orarul nu este facut sa-i ajute pe apartinatori, intrucit cei mai multi lucreaza pina la orele 16.00. Un astfel de bon este valabil doua ore dupa care apartinatorul va trebui sa mai dea 5 lei daca doreste sa mai intre in unitate, eventual cu medicamentele cumparate din fata farmaciei spitalului. Acest lucru ii nemultumeste pe cei ce trebuie sa treaca pragul unitatii motiv pentru care si scandalurile sint la ordinea zilei. In aceste conditii, Spitalul Judetean a reusit sa scoata din buzunarul rudelor bolnavilor anul trecut 63.000 de lei din taxa de vizitator pentru care portarii alearga lumea pe holuri sau prin curte. Si taxa de 10 lei pentru documentele de externare a adus bani buni la dispozitia directorului Nicolae Moise. Este vorba de 399.000 de lei, bani perceputi bolnavilor internati. Si taxa de 50 lei ceruta pentru referatele de expertiza medicala a adus unitatii suma de 430.000 de lei. Banii cistigati de pe urma bolnavilor si apartinatorilor acestora au fost utilizati pentru achizitionarea de aparatura, dupa cum spune Alina Pelin, purtatorul de cuvint al spitalului. La rindul sau, directorul Nicolaie Moise sustine ca banii sint necesari inclusiv pentru dezinfectant, femeile de serviciu fiind nevoite sa «curete» dupa vizitatori. Din «mita oficiala», Spitalul spune ca a cumparat patru aparate de aer conditionat, un generator de oxigen, un cuptor de bucatarie, un spirometru, un aspirator chirurgical, injectomate, un grup electrogen cu inversor de sursa, monitor functii vitale si un generator 150 kw aburi tehnologici plus o statie de durizare. A fost cheltuita astfel din venituri proprii suma de 952.400 lei. In ciuda acestor achizitii, in continuare, spitalul nu are un tomograf propriu, aparat care poate salva multe vieti pentru care bolnavii sint trimisi la Bucuresti. Ultimul tomograf a fost adus in judet pe vremea guvernarii CDR. (Raluca MANOLACHE)



  • Nici o gravida nu a platit taxa pentru cezariana la cerere


  • Nici o gravida care a trecut pragul Spitalului Judetean nu a solicitat sa achite noua taxa de 600 de lei pentru a face cezariana la cerere. Femeile insarcinate care au vrut sa faca cezariana fie s-au razgindit cind au aflat ca trebuie sa dea 600 de lei, fie au picat la intelegere cu medicul si cu o "atentie" au reusit sa scape de nasterea pe cale naturala. Asa se face ca toate cele 78 de cezariene care s-au facut anul acesta au avut oficial "indicatie medicala". Taxa de 600 de lei a fost introdusa din vara pentru a se atrage la bugetul unitatii mai multi bani dar si pentru a promova nasterea naturala, dupa cum s-a spus atunci. In realitate, mamicile vorbesc de o taxa neoficiala care nu poate cobori sub aceasta suma. In prezent, in Vrancea, doar la spitalele Focsani si Adjud poate fi efectuata aceasta interventie medicala deoarece celelalte maternitati nu au dotarea necesara si nici specialisti. Anul trecut, la Spitalul din Focsani au fost inregistrate 2.950 de nasteri, in 530 recurgindu-se la cezariana. (R. M.)


    Ce taxe se percep la spital!


    Iata tarifele percepute bolnavilor dar si salariatilor spitalului:

    - Taxa intrare in fara orelor de vizita - 5 lei

    - Taxa insotitor "" 10 lei

    - Taxa teste psihologice "" 80 lei

    - Taxa parcare auto vizitatori "" 5 lei

    - Taxa copii carti de munca - 5 lei

    - Taxa adeverinta recalculare pensie "" 30 lei

    - Taxa referate comisii expertiza medicala - 50 lei

    - Taxa documente externare (bilet de iesire spital, scrisoare medicala, concediu medical, reteta) "" 10 lei

    - Taxa copii acte medicale arhiva (exceptie institutii autorizate:prefectura, tribunal) "" 50 lei

    - Taxa documentar pensionare ITM "" 100 lei


    Taxe si la medicul de familie


    Nici la medicul de familie bolnavii nu scapa fara a scoate bani din buzunar pentru o serie de acte sau investigatii care nu sint decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. Serviciile care nu sint incluse pe lista de gratuitati trebuie platite si pentru asta Patronatul si Asociatia Medicilor au stabilit valorile minime pe care le pot solicita cadrele pentru serviciile cu plata. Astfel pentru 2010 tarifele au fost:

    - consult la cabinet, la cerere (neasigurati, neinscrisi lista proprie) - 30 lei

    - consultatie control (neinscrisi sau neasigurati) ""20 lei

    - ingrijiri medicale cabinet, la cerere (sonda urinara, stomatii, pansamente) - 20 lei

    - tratament injectabil cabinet, la cerere (recomandat de catre alti medici), instramuscular (manopera) - 7 lei

    - intravenos (manopera) - 10 lei

    - infiltratie/sedinta - 20 lei

    - ecografie abdominala in cabinet la cerere - 40 lei

    - masurarea colesterol in cabinet la cerere - 20 lei

    - pansament (pe marime) - 20 lei

    - scrisoare medicala/referat comisie handicap, revizuire grad handicap etc. - 30 lei

    - certificate medicale, la cerere-certificate de casatorie (nu cele de boala) - 50 lei

    - certificate pentru adoptie - 30 lei

    - eliberare document medicale pentru societati de asigurari -100 lei

    - eliberare document scutire port centura de siguranta auto - 30 lei

    - avize colectivitati turistice (tabere, cluburi itinerante), la cerere - 20 lei

    - aviz activitati sportive extrascolare (concursuri, competitii, carturi, circulatie) - 20 lei


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 20

    Adaugă comentariu
    , acum 739391 zile, 21 ore, 15 minute, 58 secunde
    Am fost internat de curand la Spitalul Mare, si pe langa taxele obisnuite, medicul iti face comanda de medicamente la "cineva" care ti le aduce direct in spital. In cazul nostru (celor din salon) acel citeste integral
    , acum 739391 zile, 21 ore, 15 minute, 58 secunde
    Toate taxele percepute de spital sau de medici asiguratilor sunt ilegale. Un sistem sanitar normal nu cunoaste decat doua situatii, ori esti asigurat, ori nu esti asigurat. Daca esti asigurat nu citeste integral
    , acum 739391 zile, 21 ore, 15 minute, 58 secunde
    oameni buni nu CAS este de vina ,nu pe ei trebuie sa ii dati in judecata , managerul trebuie schimbat sau trebuie CURATAT , FRECAT, DEZINFECTAT CU SOLUTIE ANTIFURACIUNE , asta i-ar face cel mai bine citeste integral
    , acum 739391 zile, 21 ore, 15 minute, 58 secunde
    Mai nene cetateanul nu are nici o relatie contractuala cu spitalul, nici cea mai mica. El are relatie contractuala cu CAS Vrancea. CAS Vrancea trebuie sa se preocupe ca lui sa-i fie bine in spital, citeste integral
    , acum 739391 zile, 21 ore, 15 minute, 58 secunde
    Dar CAS-ul are obligatia , alaturi de alte organe de control s-a urmareasca cursul banilor , pe care Moise ii iroseste in contracte cu firme de cumetrie ? Un control adevarat ar scoate la iveala citeste integral
    , acum 739391 zile, 21 ore, 15 minute, 58 secunde
    Pe langa faptul ca aceste taxe sunt ilegale, unele dintre ele sunt si imorale. Pai cum sa percepi o taxa pentru documentele de externare, cand acestea sunt exact "biletul de iesire" al oricarui citeste integral
    , acum 739391 zile, 21 ore, 15 minute, 58 secunde
    Toti sunteti nemultumiti dar, nu vreti sa luati conducerea spitalului si sa ne uimiti cum va descurcati fara bani? Toti vreti mare, lunga si tare. Dar de unde? Vreti sa-l spalati pe managerul Moise? citeste integral
    , acum 739391 zile, 21 ore, 15 minute, 58 secunde
    TOATE aceste neconformitati au la baza politica BANCARA a guvernatorului BNR cavalerul mugur care pentru merite deosebite privind imprumuturile de la FMI mai primeste un grad de mare cavalaer intr-o citeste integral
    , acum 739391 zile, 21 ore, 15 minute, 58 secunde
    Au ramas in spitale toate HAHALELELE!Toti medici ce au vrut sa faca performanta, au plecat afara.Dr. Moise sa nu uite ca sta pe bani publici iar in probleme de manager...e varza.
    , acum 739391 zile, 21 ore, 15 minute, 58 secunde
    DACA poate sa ma ajute cineva cu o informatie...cat costa o injectie intavenoasa pentru o eutanasiere umana,daca am contribnutiile si penalizarile cu majorarile de rigoare achitate la zi la institutia citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.